Izvor: eKapija | Utorak, 07.07.2020.| 10:16
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počeo projekat koji će oživjeti Bjelopavlićku ravnicu - Gradnja bulevara od Podgorice do Danilovgrada vrijedna 24 mil EUR

Ilustracija (Foto: Bertold Werkmann/shutterstock.com)
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, direktor Uprave za saobraćaj Savo Parača, gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković i predsjednika Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević obilježili su početak radova na izgradnji bulevara od Podgorice do Danilovgrada. Vrijednost izgradnje 15 kilometara dugog bulevara je 24 mil EUR, a rok za izgradnju je dvije godine. Izvođač radova je podgorička firma Bemaks.

- Ovaj projekat je novi kvalitet za građane Podgorice i Danilovgrada. Ne samo što će ljudi komforno putovati, nego što će istovremeno čitava Bjelopavlićka ravnica oživjeti, a ova saobraćajnica dati podsticaj lokalnoj ekonomiji - rekao je predsjednik Marković i dodao da je bulevar projektovan po najvećim standardima, vodeći računa i o zaštiti životne sredine.

Predsjednik je kazao da ovaj bulevar ima državni značaj, te da će približiti i Danilovgrad i Nikšić aerodromu i primorju, navedeno je na sajtu Glavnog grada.

- Sa ovom investicijom i sa mnogim drugima koje su u toku i one koje će započeti ovih dana, Crna Gora natavlja snažan investicioni ciklus, rekao bih u pravo vrijeme, da u uslovima globalne ekonomske i zdravstvene krize, samo razvojem i investicijama možemo riještiti teške ekonomske probleme koji su nastali zbog te krize - rekao je Marković.

On je dodao da se na ovaj način razvija zemlja, ali i čuvaju radna mjesta, otvaraju prilike za nova radna mjesta, puni naš budžet, obezbjeđuje sigurnost i plata i penzija i socijale.

Direktor Uprave za saobraćaj je precizirao da će budući bulevar, od Komanskog mosta do Danilovgrada, imati četiri trake, velika široka razdjelna ostrva, trotoare na izlasku iz gradova, te da će cijelom trasom biti savremena rasvjeta.

- Dobili smo izvođača, crnogorsku podgoričku kompaniju Bemaks, koji nam je dodatno garancija uspješnog izvođenja radova. Siguran sam da će rokovi, koji su dvije godine, biti ispoštovani, o kvalitetu ne treba ni razgovarati. Tako da ćemo nadam se svi svjedočiti jednoj vrhunskoj saobraćajnici u ovim teškim vremenima - kazao je Parača i dodao da su sredstva za izgradnju obezbijeđena preko Evropske banke za obnovu i razvoj.

Gradonačelnik Podgorice je iskazao zadovoljstvo što se kreće u realizaciju ovog projekta koji će značiti mnogo i za Glavni grad i za Crnu Goru, a značiće i bolju perspektivu razvoja na ovoj trasi.

Predsjednica danilovgradske opštine je kazala da će izgradnjom ove saobraćajnice, Danilovgrad dobiti nove investitore, bolji kvalitet života, zaposliti što veći broj ljudi.

Veliki infrastrukturni projekti širom Crne Gore

Parača je kazao da se preko EBRD-a finansira izgradnja još dva značajna projekta - gradnja saobraćajnice od Rožaja do granice sa Srbijom u dužini od 20 kilometara i izgradnja bulevara od Jaza do Tivta koji će biti 16 kilometara.

Gradonačelnik Vuković je rekao da Glavni grad priprema teren za realizaciju još jedne investicije koja će se nadovezati na ovu, a to je izgradnja Bulevara u Gornjoj Gorici od Komanskog mosta do kružnog toka gdje se razdvajaju nikšićki i cetinjski put. On je iskazao očekivanje da će radovi na tom bulevaru i ovom čija je gradnja danas počela biti istovremeno završeni.

- Nedavno smo raspisali i tender za izgradnju nedostajućeg bulevara na Zlatici kao i dva nova bulevara na Starom aerodromu - rekao je gradonačelnik i partnerstvo sa Vladom i nadležnim upravama za saobraćaj i javne radove ocijenio izvanrednim.

Predsjednica opštine Danilovgrad je kazala da će narednih dana početi još jednu saobraćajnicu – rekonstrukciju Martinićkog puta u dužini 9,6 kilometara, vrijednosti 3 mil EUR. Podsjetila je i da se rekonstriše stari put od Podgorice do Danilovgrada.

- Radovaćemo se i početku rekonstrukcije hotela "Zeta", a mislim do kraja godine biće gotov i glavni projekat rekonstrukcije Glave Zete što opet nama stvara mogućnost da nam prosjek nezaposlenosti i dalje bude manji nego na državnom prosjeku - rekla je Kovačević.

Najavila je i da će komapanija "Voli" 30. avgusta početi sa radom, i da će zaposliti blizu 80 ljudi, što je investicija od preko 5 mil EUR.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.