Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 06.07.2020.| 15:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Crna Gora traži konsultanta za energetsku rehabilitaciju i izgradnju javnih zgrada - Vrijednost posla 50 mil EUR

Ilustracija
Ministarstvo ekonomije Crne Gore raspisalo je tender za konsultanta za implementaciju projekta unapređenja energetske efikasnosti u javnim zgradama, vrijedan oko 50 mil EUR.

Vlada Crne Gore je krajem prošle godine dobila kredit u iznosu od 45 mil EUR od KfW banke i grant Evropske unije, preko Regionalnog programa energetske efikasnosti za Zapadni Balkan (REEP PLUS), u iznosu od 4,7 mil EUR za finansiranje projekta "Unapređenje energetske efikasnosti u javnim zgradama – Greening public infrastructure in Montenegro".

Projekat se, navedeno je na sajtu Direktorata za energetsku efikasnost, uglavnom odnosi na unapređenje energetski efikasne rekonstrukcije i modernizacije odabranih javnih zgrada u administrativnom sektoru, sektoru socijalnog staranja i u sektoru obrazovanja, kao i izgradnju nove visokoefikasne zgrade za ministarstva i energetski menadžment.

Dio kredita/granta biće iskorišćen za angažovanje konsultanta zaduženog za implementaciju, koji će investitoru pružiti stručno znanje u pripremi koncepta, projektovanju, sprovođenju tenderske procedure, pružanju inženjerskih usluga, usluge nadzora nad radovima i puštanja u rad i upravljanje projektom, a kako bi se obezbijedila realizacija projekta, imajući u vidu rokove, troškove i kvalitet.

Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, projekat će se fokusirati na javne zgrade koje su uglavnom izgrađene ubrzo nakon Drugog svetskog rata i koje su veoma zastarele.

- Hronični problemi su nedostatak grejanja ili grejni sistemi koji ne rade, loše izolovani i krovovi koji propuštaju, jednokrilni prozori i toplotni mostovi koji vode do stvaranja buđi i mnoga druga oštećenja. Potrošnja energije je stoga velika i mnoge zgrade su došle do kraja svog ekonomskog i tehničkog vijeka. Nakon primene mera za energetsku efikasnost, uslovi korišćenja će se poboljšati i operativni troškovi će se značajno smanjiti - stoji u javnom pozivu.

Navodi se i da obnovljivu energiju (npr. fotonaponska ili solarna toplotna energija ili biomasa), treba koristiti gde god je to moguće.

Tražene konsultantske usluge projekta sadrže fiksni i fleksibilan paket. Fiksni paket odnosi se na konsultantske usluge za energetski efikasnu sanaciju postojećih javnih zgrada, a procijenjeni troškovi ulaganja u vezi sa uslugama za fiksni paket iznose otprilike 47 mil EUR.

Fleksibilni paket tiče se konsultantskih usluga za izgradnju novih javnih zgrada u skladu sa standardom nulte potrošnje energije. Budžet za ovaj paket je između 2-2,5 mil EUR.

Ukupan period implementacije projekta, i za fiksnu i za fleksibilni paket se procjenjuje na 72 meseca, pri čemu bi radovi na rehabilitaciji (fiksni paket) trebalo da budu završeni u roku od 60 mjeseci od početka usluge.

Dodjeljivanje usluga predviđa se nezavisnoj konsultantskoj firmi sa dokazanim iskustvom u realizaciji sličnih projekata.

- Konsultantske firme sa regionalnim iskustvom u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Srbiji, Albaniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Turskoj, Gruziji, Jermeniji i Ukrajini biće u prednosti prilikom izbora - navodi se u tenderu.

Javni poziv ističe 24. avgusta 2020. godine.

Detalje tendera pogledajte OVDJE.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.