Izvor: Pobjeda | Ponedjeljak, 06.07.2020.| 14:37
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Krediti na kraju 2019. iznosili 3 mlrd EUR - Raste zaduženost preduzeća

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/moerschy)
Krediti koji su na kraju prošle godine iznosili više od 3 mlrd EUR bili su veći nego na vrhuncu kreditnog buma iz 2007/2008.

Međutim, bitna razlika između tadašnjeg kreditnog buma i današnje situacije je kontinuirani porast ulaganja u hartije od vrijednosti, ocijenjeno je u izvještaju o finansijskoj stabilnosti u prošloj godini koji je ušao u skupštinsku proceduru.

U tom izvještaju se, između ostalog, navodi da zbog epidemije raste zaduženost nefinansijskog sektora, odnosno preduzeća, povećava se javni dug, nastavlja se budžetski deficit, raste negativan uticaj na javne finansije, očekuje se pad BDP…

- Neto krediti su tako na vrhuncu kreditnog buma činili 84,8 odsto aktive, dok su na kraju prošle godine bili 63,9%. Banke su i tokom 2019. opsežno investirale u hartije od vrijednosti, a stanje ulaganja u njih je ostvarilo rast od 13,8% i činilo je 12,6% aktive. Kao i u prethodnom periodu, većina novih investicija u hartije bila je u državne hartije od vrijednosti - navodi se, između ostalog, u izvještaju koji je sačinio Savjet za finansijsku stabilnost.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.