NavMenu

SB: Digitalizacija i ulaganje u vještine zaposlenih prilika za poslodavce

Izvor: Mina Ponedjeljak, 06.07.2020. 10:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Monkey Business Images/shutterstock.com)Ilustracija
Oporavak tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana zavisiće od razvoja epidemiološke situacije zbog pandemije koronavirusa, ocijenili su iz Svjetske banke (SB) i dodali da će poslodavci i preduzeća prilike moći da traže u digitalizaciji i ulaganju u vještine zaposlenih.

Ekonomski analitičar iz kancelarije SB u Crnoj Gori, Milan Lakićević, kazao je agenciji Mina-business da je još rano govoriti o mogućem oporavku tržišta rada u zemljama Zapadnog Balkana, jer će sve zavisiti od razvoja situacije u zdravstvenoj krizi.

- Kako se bude razvijala situacija u zdravstvenoj krizi to će se odraziti na ekonomiju i tržište rada. Ponovni i veći talas epidemije, koji bi uzrokovao neke jače mjere, usporio bi sve ove prilike blagog oporavka koji se negđe očekuje. Sve zavisi od vakcinacije i koliko će naučnici uspjeti da pronađu rješenje za zdravstvenu krizu - rekao je Lakićević komentarišući bilješke SB koje sagledavaju uticaj Covid-19 na tržište rada na Zapadnom Balkanu.

Bilješke SB, koje su prezentovane prije više od mjesec, predstavljaju dopunu ranije objavljenog Redovnog ekonomskog izvještaja za Zapadni Balkan i osim tržišta rada odnose se na oblast fiskalne politike, finansijskog sektora, siromaštva i socijalne zaštite.

Lakićević je objasnio da se tržište rada, usljed nekih nepredviđenih šokova, generalno sporije oporavlja od ekonomije.

- To smo vidjeli nakon svih ovih prethodnih kriza, jer jednom izgubljena radna mjesta je teško ponovo vratiti i stvoriti dodatna i zbog toga su mjere bile da se što više radnih mjesta sačuva - kazao je Lakićević.

On je dodao da su neke firme iskoristile mogućnost da na novi način dođu do prihoda, odnosno kroz biznis modele koji uključuju on lajn prodaju.

- U svakoj krizi ima i malo šansi i poslodavci su ih prepoznali, prilagodili svoje modele poslovanja i našli način da se izbore sa izazovima. Prilike se ogledaju u digitalizaciji, e-commerce-u i ulaganju u vještine zaposlenih da budu u digitalnoj ekonomiji - rekao je Lakićević.

Prema njegovim riječima, poslodavci su se u vrijeme pandemije suočili sa iznenadnim prekidom tokova novca i zbog toga je bilo potrebno da im se obezbijedi likvidnost.


- Mjere Vlade su bile subvencije za zarade i odlaganje poreza i doprinosa upravo da bi se prebrodio prvi talas krize, odnosno obezbijedila prijeko potrebna likvidnost tim firmama - naveo je Lakićević.

Na pitanje da li se može govoriti o nekim razlikama u gubicima radnih mjesta u privatnom i javnom sektoru, Lakićević je odgovorio da je privatni sektor prvi na udaru i prvi osjeća efekte krize.

- To se prije svega odnosi na sektore koji su bili zatvoreni i ugroženi – turizam, saobraćaj, ugostiteljstvo, odnosno sve male kompanije i mlade firme. One će biti prve na udaru, jer je likvidnost u tim firmama niska i one mnogo teže mogu da se odbrane od šokova - poručio je Lakićević.

Zbog toga mjere Vlade, kako je kazao, ciljaju privatni sektor, konkretno mikro, mala i srednja preduzeća.

- Vidjeli smo da su iz mjera Vlade izuzeta državna preduzeća što opet govori koji je sektor pogođeniji. Privatni sektor je dakle više ugrožen, javni sektor manje, ali i pored toga, javne finansije su izložene opasnosti - zaključio je Lakićević.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Saobraćaj

Biće rekonstruisani svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom

U naredne dvije godine svi pružni prelazi od Bara do granice sa Srbijom biće rekonstruisani, saopštio je ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović. U emisiji "Dobro jutro Crna Goro" kazao je da upravo prelazi na prugama predstavljaju veliki problem kada je riječ o bezbjednosti u željezničkom saobraćaju . - Podaci su, nažalost, alarmantni. U zadnjih šest godina došlo je do 319 vanrednih događaja, od čega 21 sa smrtnim

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.