NavMenu

Vlada usvojila odluku o refundiranju troškova za laboratorijske analize - Besplatne kontrole kvaliteta alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnih ulja...

Izvor: Mina Nedjelja, 05.07.2020. 11:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay / Vinotecarium)Ilustracija
Vlada je na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, usvojila odluku da refundira 100% troškova za laboratorijske analize vina, jakih alkoholnih pića, maslinovog ulja, meda, eteričnog ulja i prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica.

Iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja je saopšteno da su inicijativu da se zbog specifičnih okolnosti nastalih usljed pandemije oslobode od obaveze plaćanja naknade za kontrolu kvaliteta, uputili proizvođači vina i jakih alkoholnih pića.

- Budući da je riječ o osjetljivim vidovima proizvodnje i još nedovoljno iskorišćenom potencijalu kojim raspolažemo, sa namjerom da podstaknemo male proizvođače da redovno kontrolišu kvalitet i stavljaju u promet svoje proizvode, Agrobudžetom se već duži niz godina proizvođačima daje podrška od 50% troška za laboratorijsku analizu ovih proizvoda - navodi se u saopštenju.

Osim navedenih vidova proizvodnje, kako je saopšteno iz Ministarstva, od ove godine za podršku mogu da apliciraju i proizvođači prerađenih proizvoda od voća, povrća i žitarica, koji proizvode, obrađuju i prerađuju male količine primarnih proizvoda iz sopstvene proizvodnje.

- Kontrola kvaliteta vina, jakih alkoholnih pića i maslinovog ulja podrazumijeva laboratorijsku analizu fizičko-hemijskih svojstava i organoleptičku, senzornu ocjenu, i obavlja se po zahtjevu proizvođača svake godine prije stavljanja proizvoda u promet - objasnili su iz Ministarstva.

Oni su dodali da se u zavisnosti od broja parametara koji se analiziraju i od vrste proizvoda, cijena laboratorijske analize jednog uzorka kreće od 35 do 120 EUR.

- Kontrola kvaliteta je važan segment proizvodnog procesa sa aspekta bezbjednosti hrane, implementacije politike kvaliteta i sa aspekta intergacionog procesa i suzbijanja nelegalnog tržišta - naveli su predstavnici tog Vladinog resora.

Oni su dodali da je ostvaren značajan napredak u pogledu legalizacije proizvodnje, odnosno registracije proizvođača i evidentiranja njihove proizvodnje u relevantnim registrima.

U poslednjih deset godina, kako su objasnili, broj registrovanih proizvođača vina, koji kontrolišu kvalitet svojih proizvoda radi stavljanja u promet, povećan je sa četiri subjekta na 118.

- Registrovano je 40 proizvođača jakih alkoholnih pića. U Registar proizvođača maslinovog ulja evidentirano je osam uljara, koji osim sopstvenih maslina obavlja uslužnu preradu maslina svih ostalih crnogorskih maslinara - kazali su iz Ministarstva.

U Registar proizvođača meda i pčelinjih proizvoda evidentirano je više od 1,8 hiljada pčelara.

Zbog privremenih mjera uvedenih za vrijeme trajanja pandemije, proizvođači su poslovali u otežanim uslovima i nijesu bili u mogućnosti da u određenom periodu plasiraju na tržište svoju proizvodnju iz prošle godine, pa im je u nastalim okolnostima svaki izdatak bez zarade zapravo značajno finansijsko opterećenje.

- Stoga, uvažavajući navedene izazove, Vlada je usvojila predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja o izmjeni odredbe Agrobudžeta za ovu godinu, u mjeri Uvođenje standarda kvaliteta i bezbjednosti hrane, na način da se proizvođačima koji zadovoljavaju propisane uslove, umjesto 50% refundira 100% za laboratorijsku analizu vina, jakih alkoholnih pića i drugih predmetnih proizvoda, pri čemu je najveći iznos podrške 300 EUR po proizvođaču - objasnili su iz Ministarstva.

Oni su podsjetili da su i analize povrća i voća kroz ovogodišnji monitoring bezbjednosti hrane, koji sprovodi Uprava za bezbjednost hrane, bile besplatne za proizvođače.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.