NavMenu

Španske banke razmatraju trajno zatvaranje dijela filijala

Izvor: Tanjug Petak, 03.07.2020. 16:06
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Africa Studio/shutterstock.com)Ilustracija
Dok se Španija ponovo otvara posle krize Kovid-19, njena bankarska industrija koristi priliku da smanji glomaznu mrežu filijala, koja već dugo koči njenu profitabilnost, a već su četiri banke do sada najavile trajno zatvaranje najmanje 800 poslovnica.

Uprkos znatno prekrojenoj poslovnoj mreži od finansijske krize 2008, pri čemu je više od 2.000 poslovnica zatvoreno prošle godine, mreža od 24.000 filijala španskih banaka i dalje predstavlja jednu od najvećih u svijetu u odnosu broj stanovnika, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda, piše Rojters.

Protivljenje sindikata zatvaranju filijala i navike građana Španije da više koriste usluge u poslovnicama nego drugi stanovnici evropskih država, usporili su napredak španskih banaka u redukovanju poslovne mreže iako su veliki troškovi njihovog rada znatno uticali da se smanji njihova profitabilnost.

Budući da je veliki dio njihove mreže bio zatvoren tokom vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa, zajmodavci su počeli da istražuju da li promene u ponašanju klijenata, koji su uglavnom prešli na elektronske servise, znače da bi veći broj podružnica mogao da ostane zatvoren.

- Mnogi, čak i stariji klijenti otkrili su da stvari mogu da obave brzo i jeftino na mreži. Nisam siguran da bi se vratili na to da stvari završavaju na isti način kao ranije - kaže Nik Hil (Nick Hill), direktor u rejting agenciji Mudi (Moody's).

Rojtersovi izvori navode da Bankia i Sabadel banka ne namjeravaju da ponovo otvore dio filijala koje nisu radile za vrijeme vanrednog stanja, i da planiraju da ove godine trajno stave katanac na 235, odnosno 140 filijala, dok će Unikaha smanjiti tradicionalnu mrežu za 100 poslovnica u naredne tri godine.

Bankarski sektor se bori sa rastom troškova rezervisanja za pokriće gubitaka po osnovu loših zajmova, a finansijski savjetnik Kerni smatra da će španske banke morati srednjoročno da smanje troškove za dve do tri milijarde evra kako bi poboljšale profitabilnost, pri čemu će zatvaranje filijala biti okosnica za to.

Oko 35% poslovnica banaka širom Evrope zatvoreno je u poslednjih 10 godina, prema podacima Kernija, jer su zajmodavci smanjivali rashode a klijenti prelazili na digitalne platforme.

Međutim, u Španiji se oko 65% ugovora o korišćenju bankarskih proizvoda i usluga i dalje sklapa u prostorijama banaka u odnosu na manje od 50% u Evropi kao celini. Zbog toga su španski zajmodavci oprezni u pristupu ukidanja poslovnica, posebno u ruralnim oblastima, zaključuje Rojters.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.