Izvor: Glas Srpske | Petak, 03.07.2020.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Počela revitalizacija Luke Brčko - Najavljeni tenderi za pet planiranih projekata

(Foto: lukabrcko.ba)
Revitalizacija Javnog preduzeća Luka Brčko je počela, a podrazumijeva realizaciju pet projekata, od kojih je glavni izmještanje pruge od Željezničke stanice do Luke, rekao je direktor brčanske Luke Marinko Viljušić.

- Tu imamo malih problema. Konsultanti treba da utvrde da li postojeća trasa pruge odgovara projektu ili postoji mogućnost da se izmijeni - rekao je Viljušić novinarima, navodeći da će konsultantima biti predato pet projekata koji će biti realizovani, da bi pomogli u raspisivanju tendera i odabiru najpovoljnijeg ponuđača.

On je dodao da će se uporedo sa glavnim raditi preostala četiri projekta, da je planirana i nabavka nove dizalice, kapaciteta 27 tona u jednom potezu, te da je novac za projekat revitalizacije obezbijeđen kreditom, od Evropske banke za obnovu i razvoj.

- Sve ukupno je 10 mil EUR. Sedam miliona je kredita za ova četiri projekta, a tri miliona su gratis sredstva za kupovinu nove dizalice - pojasnio je Viljušić.

On je podsjetio da je Luka teško poslovala proteklih mjeseci zbog zatvaranja mosta, niskog vodostaja rijeke, kao i epidemije, zbog čega su od Vlade distrikta tražili pomoć od pola miliona maraka, a odobreno je 200.000 KM.

- Imamo obećanje da će nam ponovo pomoći u nekom narednom rebalansu ako bude trebalo. Na svu sreću u šestom mjesecu smo imali mnogo posla jer je vodostaj Save bio visok. Tako da smo i sami od sebe stali na noge- naglasio je Viljušić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.