NavMenu

Nakon FBiH i RS želi zabranu malih hidroelektrana

Izvor: Indikator Utorak, 30.06.2020. 15:17
Komentari
Podeli
(Foto: iLUXimage/shutterstock.com)
Nakon što su u Federaciji BiH pokrenute procedure za zabranu izgradnje malih hidroelektrana, sličnim putem krenuće i Republika Srpska.

Vodeća stranka SNSD putem svog Kluba zastupnika zatražila je u raspravi o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama zakona o kocesijama da se preispitaju svi koncesioni ugovori u Republici Srpskoj.

Iz SNSD-a, kako je izvijestila ATV, za Vladu stižu jasne poruke, od preispitivanja koncesionih naknada, podsticaja, do obustavljanja razmatranja svih novih inicijativa za gradnju malih hidroelektrana.

- Želimo da spriječimo izgradnju većine mini hidroenergana jer smatramo da su se te koncesije i izgradnja takvih obnovljivih izvora pokazali kao vrlo štetni. Mislimo da građani izdvajaju mnogo sredstava preko svojih računa za električnu energiju za podsticaje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora a da se sa tom izgradnjom narušavaju mnogi prirodni resursi - rekao je Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini.

U DEMOS-u imaju još radikalniji prijedlog - da se odmah, potpuno, zabrani izgradnja malih hidroelektrana.

- Bilo bi to i sprovođenje direktiva Evropske unije, a svi smo deklarativno za ulazak u Evropsku uniju. Na kraju krajeva, postigli bismo krajnji cilj da više ne budemo u situaciji da stalno govorimo da su male hidroelektrane ekonomski i energetski neiskoristive. A ekološka šteta je ogromna - kazala je Spomenka Stevanović, šef Kluba poslanika DEMOS-a.

Petar Đokić, ministar energetike i rudarstva, kazao je da se navedenim zakonskim rješenjem želi u ovoj oblasti uvesti više reda.

Iz redova opozicije moglo se čuti nekoliko primjedbi i poruka da se koncesije godinama zloupotrebljavaju.
Potez poslanika SNSD-a smatraju populizmom iako priznaju da su i sami protiv gradnje malih hidroelektrana.

- Sad kad je dogorilo, kad su se građani pobunili, kad su ljudi koji imaju kapital vidjeli da imaju svoj interes, kad narod to ne da da se gradi onda vi idete populistički sa nekim amandmanima, mjerama, zabranama, strogoćama. Ja imam svoje razmišljanje kad je ovo u pitanju, ja sam protiv - rekao je Zoran Vidić poslanik SDS-a u NS RS.

U Federaciji BiH je Zastupnički dom odobrio prije nekoliko dana zaključak o potrebi potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana na teritoriji Federacije BiH.

Istovremeno, Federalna vlada zadužena je da u naredna tri mjeseca analizira propise koji se odnose na gradnju takvih objekata te s ciljem zaštite rijeka odnosno životne sredine, predloži odgovarajuće zakonske izmjene.

Takođe, predviđa se i revizija svih saglasnosti datih za izgradnju malih hidroelektrana.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Skoro 3 mil EUR za nabavku i ugradnju opreme za rekonstrukciju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva-Bečići

Uprava za kapitalne projekte raspisala je tender za nabavku i ugradnju opreme radi rekonstrukcije postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda Budva Bečići. Vrijednost nabavke je 2,47 mil EUR bez, odnosno blizu 3 miliona sa PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 13. maja do 10 sati. Minimalni rok izvršenja ugovora je 90 dana od dana kada Korisnik obezbijedi uslove za početak ugradnje opreme, a maksimalni rok izvršenja ugovora je 160

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.