NavMenu

EU će dodatno pomoći države Zapadnog Balkana

Izvor: Mina Subota, 27.06.2020. 11:47
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Capri23auto)Ilustracija
Evropska unija (EU) će, u cilju bržeg oporavka ekonomije od posljedica pandemije virusa COVID-19, dodatno pomoći države Zapadnog Balkana, poručeno je na konferenciji ministara vanjskih poslova država regiona.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je, na poziv evropskog komesara za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Olivera Varheljija, učestvovao na video konferenciji ministara vanjskih poslova država regiona.

- Učesnici su diskutovali na temu epidemiološke situacije u regionu i postepenog otvaranja granica, u cilju bržeg oporavka ekonomija - navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova (MVP).

Zajednički je ocijenjeno da se jedino saradnjom i razmjenom informacija može što brže dostići željeni cilj.

Varhelji je saopštio sagovornicima da je Unija spremna da nastavi s podrškom državama regiona, i da je i na toj liniji potrebna kontinuirana razmjena informacija u pogledu analize potreba.

Darmanović je kazao da je Crna Gora, zahvaljujući spremnosti i kompetentnosti prvenstveno zdravstvenih i ostalih nadležnih institucija, uspjela da suzbije epidemiju virusa COVID-19 i da je značajan period bila bez prisustva virusa.

On je dodao da je, po otvaranju granica, prisustvo koronavirusa opet zabilježeno, ali da je situacija pod kontrolom.

- Strateška je politika Vlade u ovom pogledu da nastavlja otvaranje granica u cilju što skorijeg oporavka ekonomije, uz održavanje stabilne epidemiološke situacije i zaštite zdravlja u zemlji - rekao je Darmanović.

On je upoznao sagovornike s mjerama koje je Vlada preduzela i na zaštiti ekonomije.

Darmanović je rekao da je zahvalan EU za finansijsku podršku i upoznao sa odlukama Nacionalnog koordinacionog tijela u pogledu kategorizacije i uslovima ulaska u Crnu Goru.

Sagovornici su zajednički ocijenili da je ekonomsku krizu moguće premostiti saradnjom, solidarnošću i povjerenjem, u cilju izbjegavanja drugog talasa virusa COVID-19.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.