NavMenu

Bajer se nagodio u slučaju navodno kancerogenog herbicida

Izvor: Nova ekonomija Subota, 27.06.2020. 09:39
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Photographee.eu/shutterstock.com)Ilustracija
Bayer AG, njemački farmaceutski gigant, postigao je sudsku nagodbu vrijednu oko 10 mlrd USD u slučaju njihovog herbicida koji navodno izaziva rak, prenosi Handelsblatt.

Nagodba se tiče od 50.000 do 85.000 tužbi, koliko se procjenjuje da je do sada podnijeto, i dio je Bajerovog plana od deset milijardi dolara da okonča skupu pravnu bitku, koju je kompanija naslijedila kada je 2018. godine kupila Monsanto za 63 mlrd USD.

Nagodbe su osmišljene tako da zaustave tvrdnje da je herbicid "Roundup", čiji je aktivni sastojak glifosat, kod nekih korisnika izazvao limfom.

Kompanija negira da Roundup ili glifosat uzrokuju rak, stav koji je podržala američka Agencija za zaštitu životne sredine.

Ipak, nakon što su Bajerovi sudski gubici podstakli nalet novih tužbi, investitori poput Elliott Management Corp pozvali su kompaniju da traži sveobuhvatno rješenje.

Akcije su opale za oko 40% od sklapanja ugovora prije dvije godine, čime je Bayer izgubio oko 39 mlrd USD tržišne vrijednosti.

Ranije ove nedelje, savezni apelacioni sud u Sjedinjenim Američkim Državama blokirao je zahtev Kalifornije da Bajer popularni herbicid označi sa upozorenjima da izaziva rak.

Prema uslovima nagodbe, Roundup će se i dalje prodavati u Americi za upotrebu u dvorištima i na farmama bez ikakvih sigurnosnih upozorenja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Objavljen novi poziv za zemljište u biznis zoni Babića Polje u Mojkovcu - Budućim investitorima obezbijeđene značajne olakšice

Opština Mojkovac objavila je novi javni poziv za zakup zemljišta u okviru biznis zone Babića Polje. U zakup se daje parcela površine 1.904 m2, na period od 10 godina sa mogućnošću produđenja na još 10 godina. Kako je navedeno, otvaranje biznis zone planirano je za potrebe podsticanja investicija i otvaranja novih radnih mjesta.Za potencijalne investitore za poslovanje u biznis zoni Opština je obezbijedila i određene olakšice. To je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.