NavMenu

Na Žabljaku će se graditi luksuzni rizort The Chedi vrijedan 10,6 mil EUR - Kompleks sa hotelom, sedam vila i otvorenim grijanim bazenima biće gotov do kraja 2022. (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 26.06.2020. 08:57
Komentari
Podeli
(Foto: CG Ski/AIM studio)
Posle Luštice, luksuzni hotel brenda The Chedi dobiće i Žabljak. Zapravo, riječ je o turističkom kompleksu koji će biti sastavljen od hotela i sedam vila, u njega će biti uloženo oko 10,6 mil EUR, a prema očekivanjima, prve goste primiće u drugoj polovini 2022. godine.

- Projekat izgradnje turističkog kompleksa The Chedi Žabljak realizuje se na lokaciji vojno-turističkog kompleksa Mediteran, kojim će upravljati renomirani hotelski operator General Hotel Management iz Singapura, koji je i vlasnik brenda The Chedi - rekao je za eKapiju Milić Peković, izvršni direktor preduzeća CG Ski.

Kako nam kaže, kompleks The Chedi na Žabljaku imaće pet zvjezdica i biće sastavljen od hotela i sedam vila.

- Kompleks će imati ukupno 59 smještajnih jedinica, odnosno 104 ležaja. Od toga, 48 hotelskih soba planirano je u centralom objektu, a 11 studio i dvosobnih apartmantskih jedinica u bungalovima. Centralni objekat hotela, spratnosti je Po+Su+P+1+Pk, nadzemni dio hotela je površine 3587,06 m2 - kaže Peković.

Dodaje i da će više od 10% ukupnih smještajnih kapaciteta, tačnije osam soba, biti prilagođeno licima smanjene pokretljivosti.

(Foto: CG Ski/AIM studio)
- Od turističkih sadržaja predviđeno je poslovanje restorana ukupne površine sa 84 sjedeća mjesta. U sklopu restorana planirana je i otvorena terasa sa 100 sjedećih mjesta. Na zapadnoj strani centralnog objekta projektovani su otvoreni grijani bazeni, sa spoljašnjim i unutrašnjim platoom sa ležaljkama, teretanom, saunama i tuševima, kao i pratećim svlačionicama sa toaletima. U sredini lokacije između hotela i bungalova, planirana je fontana - plitko vodeno ogledalo kružnog oblika radijusa 13 metara, koja će zimi funkcionisati kao klizalište - kaže sagovornik eKapije.

Za izgradnju kompleksa The Chedi na Žabljaku ispunjene su sve formalno-pravne pretpostavke, koje proizilaze iz nacionalnog zakonodavstva, a po tom osnovu se i pristupilo radovima na rušenju postojećih objekata na lokalitetu VTK Mediteran.

- Izabrani su izvođači za zemljane i grube građevinske radove, sredstva za realizaciju projekta su unaprijed opredijeljena. Do kraja ljeta očekujemo da se okonča i sprovođenje tendera za odabir izvođača za sve faze radova. Početak izvođenja radova se očekuje odmah nakon što Ministarstvo održivog razvoja i turizma podnese obavještenje prema UNESCO-u o planiranim aktivnostima u NP Durmitor - kaže nam Milić Peković.

Novi turistički kompleks svakako će promijeniti turističku ponudu Žabljaka, a veoma značajno je i to što će u ovoj opštini biti otvorena i nova radna mjesta.

- Nakon otvaranja, turistički kompleks će raditi tokom čitave godine u skladu sa zahtjevima operatera. Investicionim planom je predviđeno otvaranje do 74 nova radna mjesta, a većina zaposlenih će imati stalno zaposlenje - kaže naš sagovornik.

(Foto: CG Ski/AIM studio)
U izgradnju novog turističkog kompleksa na Žabljaku biće uloženo 10, 6 mil EUR. Međutim, ukupna investicija u projekat prevazilazi tu sumu.

- Procijenjena minimalna vrijednost ulaganja u izgradnju turističkog kompleksa je 10.600.000 EUR plus PDV. Ovaj iznos se, međutim, odnosi samo na izgradnju objekta, tako da ne obuhvata troškove projektovanja, zakupa zemljišta i franšize, koji sami po sebi predstavljaju značajna ulaganja - ističe Peković.

Kako se uskoro očekuje početak izgradnje kompleksa, sagovornik eKapije kaže da se, ukoliko sve protekne po planu i ne bude značajnijih odlaganja, očekuje da turistički kompleks počne sa radom u drugoj polovini 2022. godine.

Govoreći o daljim planovima kompanije CG Ski, Peković kaže da je to preduzeće, kao ćerka kompanija Društva za turizam i usluge CG Investment doo, usmjereno samo na realizaciju i upravljanje turističkim kompleksom The Chedi Žabljak.


- Sasvim su izvjesna dalja ulaganja kompanije u novi sadržaj koji će biti povezan sa budućim poslovanjem turističkog kompleksa, ali za sada ne planiraju značajnija nova ulaganja preko kompanije CG Ski - kaže Peković.

S druge strane, kako navodi, CG Investment je jedan od većih individualnih investitora u Crnoj Gori u oblasti turizma i luksuznih nekretnina, koji preko svojih povezanih privrednih društava realizuje niz investicija.

- CG Investment ima u svom vlasništvu više vrijednih jedinica u Porto Montengru, a vlasnik je i ekskluzivnog boutique hotela La Roche, kategorije 5 zvjezdica i kafe-restorana Bevanda, koji se nalaze na šetalištu Iva Vizina u Tivtu. U naredom periodu planiramo i izgradnju kompleksa luksuznih vila u mjestu Krašići u Tivtu, kao i hotela visoke kategorije u Kotoru, koji će poslovati pod franšizom Marriott Hotel & Resort. Pored toga, CG Investment preko svog povezanog društva CG Resort doo realizuje izgradnju hotela Breza 5* u Kolašinu, što je investicija vrijedna 19,5 mil EUR - zaključuje Milić Peković za eKapiju.

D. Obradović


Fotogalerija
Turistički kompleks The Chedi Žabljak
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.