NavMenu

Hoće li Federacija BiH zabraniti gradnju malih hidroelektrana?

Izvor: Indikator Četvrtak, 25.06.2020. 09:41
Komentari
Podeli
(Foto: urbazon/shutterstock.com)
Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je većinom glasova zaključak o potrebi potpune zabrane gradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije BiH.

Istovremeno, Federalna vlada zadužena je da u naredna tri mjeseca analizira propise koji se odnose na gradnju takvih objekata te s ciljem zaštite rijeka odnosno okoliša, predloži odgovarajuće zakonske izmjene.

Usvajanje zaključka predložio je Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) uz obrazloženje da male hidroelektrane predstavljaju postrojenja koja proizvode izuzetno male količine električne energije, istovremeno čineći nemjerljivu ekološku štetu.

Gradnja malih hidroelektrana nailazi na sve više otpora među lokalnim stanovništvom i u nevladinom sektoru koji tvrde da one donose korist samo investitorima, a štetu po okoliš.

U Bosni i Hercegovini je do sada izgrađeno više od stotinu malih hidroelektrana, a veliki broj njih je, oko 300, u raznim fazama planiranja, pripreme i izgradnje.

Zastupnički dom Federalnog parlamenta odobrio je i davanje prethodne suglasnosti u postupku izdavanju energetske dozvole privrednim društvima za izgradnju pet vjetroelektrana u Federaciji Bosne i Hercegovine.


Davanje prethodne saglasnosti odnosi se na postupak izdavanja energetske dozvoleprivrednom društvu VE Gradina iz Tomislavgrada za izgradnju vjetroelektrane Gradina, potom preduzeću Tomkup iz Tomislavgrada za izgradnju vjetroelektrane Baljci, kao i firmi Kamen-Dent iz Mostara za gradnju vjetroelektrane Pakline 2.

Sve to se odnosi i na postupak izdavanja energetske dozvole privrednom društvu HB wind iz Livna za izgradnju vjetroelektrane Orlovača te firmi Ivovik iz Sarajeva za gradnju vjetroelektrane Ivovik.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.