NavMenu

Počinje implementacija koncepta Smart City - Podgorica dio mreže "pametnih" gradova regiona

Izvor: eKapija Srijeda, 24.06.2020. 11:40
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: jamesteohart/shutterstock.com)Ilustracija
Francuska Vlada podržala je nastavak implementacije projekta Smart City za pet glavnih gradova regiona među kojima je i Podgorica. Tim povodom gradski Menadžer Marjan Junčaj, rukovodilac Službe za međunarodnu saradnju Ljiljana Šćepanović i direktor Centra za informacioni sistem Džemal Lekić, održali su online sastanak sa ekspertima francuske konsultantske agencije Espelia, saopšteno je na sajtu Glavnog grada.

Francusko Ministarstvo finansija u saradnji sa ambasadama, prethodno su podržali projekat "Pametnih gradova" preko razvojne agencije AFD (Agence Francaise de Developpement) koja je dala podršku agenciji Espelia, da kao pobjednik na međunarodnom konkursu, bude konsultant u ovoj fazi projekta.

Tehnička podrška odnosi se na 5 gradova regiona - Skoplje, Tiranu, Sarajevo, Prištinu i Podgoricu i vrijedna je oko 600.000 EUR koji će biti ravnomjerno usmjereni na sve navadene gradove.

Učesnici ovog online sastanka su govorili o različitim iskustvima i najbitnijim strategijama pametnih gradova u budućnosti. Predstavljeni su glavni ciljevi tehničke podrške koji se odnose na Lokalni digitalni akcioni plan, mapiranje postojećih okvira koji imaju uticaj na razvoj, postavljanje prioriteta i plana investicija, koji bi u bliskoj budućnosti dodatno unaprijedili kvalitet gradskih usluga i kvalitet života u Podgorici.


U tom smislu urbani prioriteti, digitalni prioriteti i uticaj krize izazvane virusom Covid-19 prepoznati su kao izazovi koji nas obavezuju da moramo posvetiti pažnju digitalnim rješenjima koja imaju zdraviju osnovu i daju brže rezultate.

Podsjećamo, nakon prošlogodišnjih konsultacija sa francuskim ekspertskim agencijama i Ambasadom Republike Francuske, kada je i predstavljen projekat Digital Cities in Western Balkans, današnji sastanak je važan korak naprijed za Glavni grad koji će nastaviti da unapređuje pametna rješenja u svim oblastima djelovanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.