NavMenu

CERN usvojio novu strategiju razvoja fizike čestica u Evropi

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 22.06.2020. 14:55
Komentari
Podeli
(Foto: Dominionart/ shutterstock.com)
Savjet Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) – kao najviše tijelo ove međunarodne organizacije koje okuplja predstavnike 23 zemlje članice, na zasijedanju u petak, 19. juna jednoglasno je usvojio novu strategiju koja će u sadašnjim globalnim okolnostima odrediti budućnost fizike elementarnih čestica u Evropi.

Novousvojene strateške preporuke stavljaju u prvi plan naučni uticaj fizike čestica, kao i razvoj tehnološkog, društvenog i ljudskog kapitala.

Naime, nova evropska strategija fizike čestica (European Strategy for Particle Physics Update 2020) predviđa plan kako za blisku budućnost, tako i za dugoročni razvoj ove discipline, sa vizijom da Evropa zadrži svoju vodeću ulogu u fizici čestica i inovativnim tehnologijama koje nastaju unutar oblasti.

Najviši prioritet, prema strategiji, treba da imaju ispitivanje Higsovog bozona i istraživanje gornje energetske granice, što su dva ključna i međusobno komplementarna načina da se odgovori na otvorena naučna pitanja u fizici čestica.

- Strategija je iznad svega vođena naukom i zato predstavlja naučne prioritete u oblasti - kaže Ursula Basler, predsjednica Savjeta CERN-a. - Grupa za izradu evropske strategije (ESG) - posebno tijelo koje je osnovao Savjet - uspješno je vodila strateški proces u kome je učestvovalo više stotina evropskih fizičara - dodaje ona.

Naučna vizija koja je istaknuta u strategiji poslužiće kao vodič za CERN i uticati na kreiranje naučne politike širom Evrope. Naime, okončanje započete rekonstrukcije trenutno najvećeg akceleratora na svetu, Velikog sudarača handrona (LHC) u CERN-u i njegova transformacija u moćniji High-Luminosity LHC ostaće u narednih nekoliko godina ključna tačka za dalji razvoj fizike čestica u Evropi.

Uz to, u strategiji je posebno naglašen značaj ubrzanog istraživanja i razvoja novog, naprednijeg akceleratora, detektora i računarskih tehnologija kao neophodnih preduslova za sve buduće projekte. Dokument ističe potrebu za razvojem takozvane "elektron-pozitronske Higs fabrike" kao postrojenja najvišeg prioriteta koje će naslijediti LHC.

Izgradnja ovog, budućeg akceleratora u CERN-u mogla bi da počne u periodu manjem od 10 godina nakon pune eksploatacije HL-LHC, za koji se očekuje da će okončati rad 2038. godine. Takav elektron-pozitronski akcelerator omogućio bi da se sa izuzetno velikom preciznošću izmjere osobine Higsovog bozona, koji je otkriven u CERN-u 2012. godine, što bio mogla biti vrlo moćna alatka u potrazi za fizikom iza sadašnjeg Standardnog modela.

Važna preporuka nove strategije je da bi Evropa, u saradnji sa naučnicma širom svijeta, trebalo da sprovede studiju izvodljivosti izgradnje hadronskog sudarača nove generacije sa najvećom dostupnom energijom, kao pripreme za dugoročniji naučni cilj istraživanja gornje energetske granice, gdje je elektron-pozitronski sudarač prva faza.

Uz to, strategija preporučuje da Evropa nastavi da podržava neutrino projekte u SAD i Japanu, kao i saradnju sa drugim zemljama izvan Evrope, ali i da razvija saradnju sa srodnim oblastima, kao što su astrofizika i nuklearna fizika.

- Ovo je vrlo ambiciozna strategija koja daje obrise svijetle budućnosti za Evropu i CERN uz obazriv, korak po korak pristup - smatra generalna direktorka CERN-a, Fabiola Đanoti.

- Saradnja između CERN-a i istraživačkih instituta u zemljama članicama predstavlja ključ za održiv naučni i tehnološki napredak koji će doneti i mnoge društvene koristi - kaže ona.

- Sledeći korak je, prirodno, ispitivanje održivosti preporuka visokog prioriteta, uporedo sa nastakom šarenolikog programa projekata sa velikim uticajem - objašnjava predsjednica ESG grupe, Halina Abramovič. - Evropa treba da ostavi otvorena vrata i za učešće u drugim udarnim projektima koji će biti od značaja za cjelokupnu naučnu oblast, kakav je projekat International Linear Collider.

Osim direktnih naučnih saznanja, velika istraživačka infrastruktura kao što je CERN ima ogroman društveni uticaj, zahvaljujući svojim tehnološkim, ekonomskim i ljudskim resursima. Napredak u razvoju akceleratora, detektora i računarskih tehnologija značajno doprinose i oblastima kao što su medicina i biomedicina, ali i razvoju tehnologija za istraživanje svemira, kulturnog nasleđa, vještačke inteligencije, energije, velikih podataka i robotike.

Priprema nove strategije započela je još u septembru 2018. kad je Savet CERN-a osnovao ESG grupu sa zadatkom da koordinira proces. ESG je radio u bliskoj saradnji sa naučnom zajednicom i više od 200 različtiih predloga razmotreno je na otvorenom simpozijumu koji je u maju 2019. održan u Granadi, u Španiji.

Obrisi strategije su se pojavili nakon radnih sastanaka koji su u januaru 2020. održani u Njemačkoj i predstavljeni su Savjetu CERN-a i martu, sa idejom da će biti usvojeni do 25. maja i predatavljeni javnosti na konferenciji u Budimpešti. No, zbog epidemije COVID-19 došlo je do odlaganja od mjesec dana.


Dokument sa novom strategijom fizike čestice u Evropi 2020 možete pronaći OVDJE.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.