NavMenu

Stabilne cijene nafte - Trgovci oprezni zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom

Izvor: Tanjug Ponedjeljak, 22.06.2020. 12:42
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Dabarti CGI/shutterstock.com)Ilustracija
Cijene nafte su danas ostale stabilne, podržane smanjenjem isporuka velikih proizvođača, mada su trgovci oprezni zbog naglog rasta broja zaraženih koronavirusom širom svijeta, koji bi mogao da sputa oporavak tražnje za gorivom.

Sjevernomorska nafta brent zabilježila je povećanje od 10 centi ili 0,2%, na 42,29 USD za barel na trgovanju u 8.26 po srednjoevropskom vremenu, dok je američka WTI nafta za isporuku u avgustu ojačala za četiri centa ili 0,1%, na 39,87 USD za barel, izvještava Reuters.

Južna Koreja je danas prvi put objavila da se nalazi usred "drugog talasa" korona virusa. Svjetska zdravstvena organizacija izvijestila je u nedelju o rekordnom porastu broja slučajeva zaraze na globalnom nivou, pri čemu se najveći porast bilježi u Sjevernoj i Južnoj Americi.

Jačanju cijena nafte u proteklom periodu doprinio je globalni oporavak tražnje za gorivom, jer države širom svijeta ublažavaju vanredne mjere uvedene s ciljem obuzdavaja virusa i obnavljaju ekonomsku aktivnost. Cijene oba tipa nafte porasle su za oko 9% prošle nedelje.

Međutim, trgovci i analitičari kažu da je efekat višenedeljnog oporavka cijena počeo da splašnjava zbog malih rafinerijskih marži i povećanja zaliha.

U Kanadi i SAD broj aktivnih pogona proizvodnju nafte i prirodnog gasa spustio se na rekordno nizak nivo prošle nedelje, iako bi porast cijena da motiviše proizvođače da ponovo počnu sa bušenjem.

Grupa OPEK+, koju čine Organizacija zemalja izvoznica nafte i njeni saveznici, uključujući Rusiju, tek treba da odluči da li će u avguistu, četvrti mjesec zaredom, produžiti sporazum o rekordnom smanjenju isporuka od 9,7 miliona barela dnevno (bpd).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.