NavMenu

Nova pravila kod klanja svinja - Šta predlaže Evropska komisija?

Izvor: Agroklub Nedjelja, 21.06.2020. 14:10
Komentari
Podeli
(Foto: Tommy Lee Walker/shutterstock.com)
Većina opasnosti koje se odnose na dobrobit svinja pri klanju prouzrokovana je neadekvatnim osobljem i loše dizajniranim i izgrađenim objektima, zaključila je Evropska agencija za bezbjednost hrane (EFSA) u svom najnovijem istraživanju.

Ova studija poslednja je u nizu ažuriranih procjena dobrobiti životinja koje je zatražila Evropska komisija. Na osnovu dobijenih rezultata predložila je mjere za sprečavanje opasnosti koje se javljaju prilikom klanja i proizvodnje mesa.

- Evropska komisija u sklopu svoje nove strategije "od njive do trpeze" preispituje trenutne odredbe o dobrobiti životinja sa ciljem stvaranja održivijeg prehrambenog sistema u EU. Ova serija, plus druga koju ćemo izneti u sledećih nekoliko godina, pružiće naučnu osnovu za dalje ispitivanje - rekla je glavna naučnica EFSE, Marta Hugas.

Kako bi se spriječilo širenje zaraza, a i očuvala njihova postojanost kao opšte dobro, EFSA kao i sama komisija predlažu opsežan pregled svinja kao i sam proces klanja. Tako bi se identifikovao niz opasnosti koje dovode u pitanje dobrobit, poput toplotnog stresa, žeđi, dugotrajnog gladovanja i respiratornih tegoba.

- Visoki standardi poboljšavaju zdravlje životinja i kvalitet hrane, smanjuju potrebu za lekovima i mogu pomoći očuvanju biološke raznovrsnosti. Zdrave, dobro njegovane životinje od presudne su važnosti za lanac hrane - naglašava Hugas.


Nažalost, svinje nisu jedine životinje koje podležu okrutnim procesima klanja. U Francuskoj i Njemačkoj je predložen zakon koji zabranjuje usmrćivanje muških pilića mljevenjem dok su još živi. U slučaju da je pile žensko, ono će kroz skoro vreme postati koka nosilja, najčešće u kaveznom uzgoju ali, ako je muško, ne služi ničemu pa se tako i tretira. Na svu sreću vlasti su prepoznale taj okrutan čin i odlučile da tome stanu na kraj.

Ovo sigurno nisu jedini dokazi zanemarivanja dobrobiti životinja, pa se očekuje da će EU i EFSA doneti još niz novih promena po pitanju njihove zaštite.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.