NavMenu

U planu desetogodišnja eksploatacija mermera u selu Gornje Komarice kod Kragujevca

Izvor: eKapija Nedjelja, 21.06.2020. 13:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: rtem/shutterstock.com)Ilustracija
Na oko 13 kilometara od Kragujevca, u ataru sela Gornje Komarice, u planu je otvaranje površinskog kopa mermera na padinama brda Čukara.

Grad Kragujevac oglasio je rani javni uvid u Elaborat za izradu plana detaljne regulacije ovog površinskog kopa čiji je naručilac Preduzeće za puteve Kragujevac doo, a obrađivač elaborata Arhiplan doo iz Aranđelovca.

Kako je navedeno u elaboratu, u pitanju je eksploatacija mermera kao tehničko-građevinskog kamena na površini od 20,16 hektara.

Zemljište planirano za vađenje mermera trenutno je pretežno šumsko, a klima je povoljna za izvođenje rudarskih eksploatacionih radova.

Ističe se da su elaboratu prethodila detaljna geološka istraživanja područja, resursa i rezervi mermera, sa ciljem ostvarivanja zaokruženog procesa proizvodnje i obezbjeđenja sopstvene sirovinske baze.

- Način eksploatacije mermera sadržaće sve standardne radnje za ovu vrstu mineralne sirovine i to: obaranje stjenske mase metodom miniranja, utovar materijala, transport, drobljenje i klasiranje - navedeno je u dokumentaciji.


Planirano je da se eksploatacija mermera odvija oko deset godina, nakon čega će se biti izvršena rekultivacija zemljišta.

Za potrebe rada budućeg površinskog kopa, u planu je i rekonstrukcija postojećeg opštinskog puta.

Elaborat je na ranom javnom uvidu do 2. jula 2020. godine.

B. P.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.