NavMenu

Ugostitelji se nadaju dodatnoj pomoći države - Promet manji i do 80% u odnosu na prošlu godinu

Izvor: Mina Nedjelja, 21.06.2020. 11:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Iakov Filimonov/shutterstock.com)Ilustracija
Promet u ugostiteljskim objektima je u zavisnosti od kategorije objekta, strukture gostiju i mjesta, manji 50 do 80% u poređenju sa prošlom godinom, dok neki ugostitelji nijesu ni otvorili objekte, saopštio je predsjednik budvanskog Udruženja ugostitelja, Vido Markićević.

Nakon nešto više od mjesec otkad su ugostiteljski objekti, poslije dvomjesečne zabrane rada ponovo otvorili vrata gostima, trude se, kako je kazao, da zadrže sve radnike, iako veći dio plata isplaćuju iz profita iz ranijih godina.

Markićević je Pobjedi kazao da su ekonomske mjere Vlade bile od koristi, ali ne i dovoljne.

- Zato očekujemo da treći paket mjera bude izdašniji, ali i da se stvore uslovi za četvrti, poslije sezone u septembru, kada se konačno i jasno budu vidjeli svi negativni efekti - naveo je Markićević.

On smatra da postoje stidljive prognoze da bi se sezona donekle mogla spasiti tokom jula i avgusta i, ako to vremenske prilike dozvole, produžiti i na septembar i oktobar.

- Uopšteno govoreći, nezahvalno je prognozirati, što dokazuju i novi slučajevi inficiranih koronavirusom. Na nama je da svoje usluge pružamo što kvalitetnije i na jednom visokom nivou kakav Budva, kao destinacija, zaslužuje te da svaki gost ode zadovoljan i da se ponovo vrati - saopštio je Markićević.

Dodatnoj pomoći države nadaju se i u hotelu i restoranu Konte u Perastu, čiji menadžer Darko Kasalica navodi da je promet u odnosu na prethodnu godinu u drastičnom padu, ukazujući da destinacije poput Boke Kotorske zavise od stranih gostiju kojih sada gotovo da nema.

- Teško je prognozirati što će se dešavati u narednom periodu. Nešto rezervacija ima od sredine jula, ali kako su to mahom stranci velika je mogućnost da i te rezervacije budu otkazane zbog pandemije koronavirusa - rekao je Kasalica.

On je dodao da se intenzivno radi na animiranju domaćih gostiju specijalnim aranžmanima, iako su i tu mogućnosti ograničene zbog limitirane platežne moći domaćih gostiju, ali i velike smještajne ponude.

Vlasnik podgoričkog restorana Majka i etno sela Montenegro, Mićo Blagojević, saopštio je da je njihov promet u ovo doba godine generalno lošiji u odnosu na restorane koji imaju terasu, pa trenutno ne osjeća razliku u prometu u odnosu na prošlu godinu.

On je naveo da se među građanima ponovo javlja strah zbog čega otkazuju aranžmane za rafting u njegovom etno selu.

Menadžer podgoričkog restorana Forest, Darko Ćorić, smatra da drastičan pad prometa nije samo rezultat mjera zbog kojih imaju ograničen broj gostiju, nego i straha, ali ne toliko od virusa, koliko za sopstveni budžet u slučaju da se ponovo uvedu neke strožije mjere.

- Zahvaljujući blagovremenim mjerama koje je država uputila u sektore ugostiteljstva i turizma, mi smo uspjeli u tome da u našoj firmi nijedan radnik nije otpušten. Nadamo se da će sva privreda krenuti uzlaznom putanjom i da ćemo ponovo raditi punim kapacitetom - kazao je Ćorić.

Da ljeto nije ni stiglo, što zbog vremenskih prilika, što zbog nedostatka gostiju, ima utisak i vlasnik poznate virpazarske konobe Badanj Nenad Petranović.

Centar dešavanja na Skadarskom jezeru koji je u ovo doba vrvio od gostiju, ove godine izgleda kao napušteno mjesto, kaže Petranović navodeći da radnim danima gotovo nema nikoga.

- Nema poređenja sa prošlom godinom, prosto se ne može ništa upoređivati, jer nema nikoga. Tokom sedmice ne radi osoblje, samo vikendom ponekad bude gostiju - zaključio je Petranović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.