NavMenu

Goldman Sachs: Investicije u obnovljive izvore energije će 2021. prvi put biti veće nego u naftu i gas

Izvor: Balkan Green Energy News Subota, 20.06.2020. 12:40
Komentari
Podeli
(Foto: jaroslava V/shutterstock.com)
Ulaganja u sektoru obnovljivih izvora energije (OIE) bi u 2021. godini trebalo da po prvi put u istoriji premaše nivo investicija u sektorima nafte i gasa, navodi se u nedavno objavljenom izvještaju američke investicione banke Goldman Sachs.

Sledeće godine, OIE će postati najveća oblast ulaganja u celom sektoru energetike i činiće oko 25% ukupnih svjetskih kapitalnih izdataka u energetici, u poređenju sa udjelom od svega 15% zabilježenim u 2014. godini, navodi Goldman Sachs, a prenosi portal Balkan Green Energy News.

Do kraja 2030. godine, OIE bi mogli privući čak 16 biliona dolara investicija, što bi bilo u skladu sa planom da se globalno zagrijavanje zadrži na nivou ispod 2°C, predviđenim Pariskim sporazumom, navodi se u izvještaju pod nazivom "Carbonomics."

Čiste tehnologije imaju potencijal da privuku između jedan i dva biliona američkih dolara infrastrukturnih investicija godišnje i stvore između 15 i 20 miliona novih radnih mjesta u sektoru energetike do 2030. godine, uglavnom kroz javno-privatna partnerstva, navodi se u izvještaju.


Čiste tehnologije će takođe imati značajnu ulogu u svjetskom ekonomskom oporavku nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, stoji u izvještaju.

U izvještaju se takođe upozorava na moguću pojavu "dekarbonizacije u dvije brzine," pri čemu bi fiskalni i finansijski podsticaji ubrzavali tempo ulaganja u čiste tehnologije, dok bi, sa druge strane, razvoj tržišta emisija CO2 i tehnologija poput izdvajanja i skladištenja CO2, kao i proizvodnje "čistog" vodonika, bio usporen.

Ovaj proces bi mogao dovesti do kašnjenja sa tehnološkim dostignućima neophodnim da se "poravna" kriva troškova dekarbonizacije, upozorava Goldman Sachs.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije, IT, Telekomunikacije

Može li običan čovjek u trku za kriptozaradu?

Kada je u pitanju ulaganje, oni stariji hvataju se dukata, oni malo mlađi misle na "devize, devize", a najmlađima je u mislima bitkoin, etereum, solanu, ripl, binance coin, ili neka druga kriptovaluta. O tržištu kriptovaluta do sada smo čuli razne bajke, i one divne o bogatstvu preko noći, do onih ružnih - o propasti kriptovalutnog carstva, hvatanju organizatora nekakvih piramidalnih šema i opštoj propasti ulagača. Obje verzije su

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.