NavMenu

Australijski Muzej podvodne umjetnosti otvoren za javnost (VIDEO)

Izvor: Grenef Petak, 19.06.2020. 09:57
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Andreas Schau)
Četiri godine nakon prvobitne koncepcije, australijski Muzej podvodne umjetnosti konačno se otvorio za javnost. To je prvi Muzej podvodne umjetnosti na Južnoj hemisferi. Smješten u Sjevernom Kvinslendu, ovaj jedinstveni muzej ima za cilj da ojača poziciju regiona kao lidera u očuvanju, obnovi i podizanju svijesti o koralnim grebenima.

Muzej podvodnih skulptura rodio se u mislima Džejsona de Kaires Tejlora, vajara englesko-gvajanskog porekla, specijalizovanog u kreiranju savremenih podvodnih skulptura, koje se vremenom "pretvaraju" u vještačke koralne grebene.

Kao uvodna skulptura Muzeja podvodne umjetnosti, Okeanska sirena zamišljena je kao nadvodni svetionik za podizanje svijesti o očuvanju okeana. Inspiracija za statuu, kako je izvijestio CNBC, je 12-godišnja Takoda Johnson, pripadnica lokalnog naroda Vulgurukaba. Skulptura direktno reaguje na podatke o temperaturi vode iz stanice Davies Reef menjajući boju u zavisnosti od temperaturnih razlika.


Sva konstrukcija izrađena je od nerđajućeg čelika i pH neutralnih materijala kako bi se podstakao rast korala. Ovi materijali su bezbjedni i ekološki prihvatljivi.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.