NavMenu

ECB plaća bankama da bi pozajmile novac - Dodijeljeno 1.310 mlrd EUR kredita

Izvor: Beta Petak, 19.06.2020. 08:38
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Hans)
Evropska centralna banka je dodelila 1.310 mlrd EUR dugoročnog, ultra-jeftinog kredita stotinama banaka u okviru svoje hitne podrške namijenjene ublažavanju uticaja pandemije korona virusa na preduzeća i zaposlene.

Trogodišnji zajmovi imaju za cilj da osiguraju da banke mogu i dalje kreditirati kompanije, da im ne nestane novca i da ne ostanu bez posla tokom krize. To bi uzrokovalo kaskadni gubitak radnih mjesta i prihoda i naštetilo dugoročnom oporavku od već teškog prekida poslovanja zbog mjera za ograničavanje širenja virusa.

ECB je danas saopštila da su kreditne ponude preuzele 742 banke iz 19 zemalja koje koriste EUR, a kamatna stopa može biti negativna - minus 1% sve dok banke nastavljaju da daju kredite preduzećima. To znači da ECB plaća bankama da bi pozajmile novac, što je ponuda koju mnogi teško mogu odbiti.

ECB je 30. aprila ponuđenu stopu na ispod minus 0,5% dok su sanitarne mjere ometale evropsku privredu.

Kreditna ponuda je uz program otkupa obveznica za pandemiju ECB koja u privredu ulaže 1.350 mlrd EUR novostvorenog novca. Slične mjere za olakšavanje kreditiranja imaju i američke Federalne rezerve i druge centralne banke širom svijeta. Banka Engleske povećala je danas stimulaciju za kupovinu obveznica za dodatnih 100 milijardi funti.


Neto pozajmljena suma je iznosila 548 mlrd EUR pošto je bankama bilo omogućeno da razmijene ranije, manje povoljne zajmove za novu ponudu. Bez obzira na to, to je bila najveća kreditna operacija u istoriji ECB, osnovane 1998. godine, uoči uvođenja EUR 1999. godine.

Strah među ekonomistima je da će prekid poslovanja zbog pandemije virusa eliminisati inače solidna preduzeća. Evropska komisija procjenjuje da će se privredna aktivnost evrozone ove godine smanjiti za 7,75%.

ECB je centralna banka za zemlje koje koriste zajedničku valutu EUR.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.