NavMenu

Predstavljena maketa četvrtog mosta u Novom Sadu - Tender za idejni projekat 2021. (FOTO)

Izvor: eKapija Četvrtak, 18.06.2020. 16:18
Komentari
Podeli
(Foto: Jaroslav Pap)
Maketa novog mosta preko Dunava u produžetku Bulevara Evrope koji će povezati Novi Sad sa obilaznicom u Sremskoj Kamenici, predstavljena je javnosti. Plan je, prema najavama gradonačelnika Miloša Vučevića da 2021. bude raspisan tender za idejni projekat.

- Preko Uprave za investicije i građevinsko zemljište, završili smo generalni projekat, a taj projekat se pred vama razrađuje kroz ovaj 3D koncept, odnosno maketu. Do kraja ove godine Grad će usvojiti plan generalne regulacije za most, a on je već ucrtan u generalnom urbanističkom planu. Plan je da 2021. godine raspišemo tender za izradu idejnog projekta, a onda idemo na jedinstveni tender za projektno-tehničku dokumentaciju i izvođenje - rekao je Vučević

Prema riječima profesora Vuka Bogdanovića sa Departmana za saobraćaj Fakulteta tehničkih nauka, Novom Sadu tri mosta nisu dovoljna, ako se uzmu u obzir statistički podaci od prošle godine koji pokazuju da grad ima više od 350.000 stanovnika i oko 120.000 registrovanih vozila.

Maketa novog mosta (Foto: Jaroslav Pap)Maketa novog mosta
- Ovaj most će dati poseban kvalitet našem gradu. Inače, kroz Srbiju prolazi najduži dio toka Dunava koji iznosi 583 km, a ovo će biti prvi most na toj dužini koji će imati izvanrednu biciklističku infrastrukturu. Održivi razvoj saobraćaja zasnovan je na kvalitetnom biciklističkom saobraćaju, te ćemo i o tome voditi računa. Most će omogućiti rasterećenje najopterećenijeg putnog pravca u gradu, od Mosta slobode do Željezničke stanice, duž Bulevara oslobođenja. Sve raskrsnice na tom potezu su pod velikim saobraćajnim pritiskom. Takođe, most će povezati državne puteve, Srem, Mačvu, Posavinu i Semberiju sa Bačkom i olakšati stanovnicima ovih regija pristup Novom Sadu - naglasio je rukovodilac izrade Studije smart plana za Grad Novi Sad koja je odgovorila na pitanje opravdanosti i benefita izgradnje novog mosta.

Kako je ranije za eKapiju izjavio direktor JP Urbanizam Dušan Miladinović, izgradnja bi, mogla da krene u narednih nekoliko godina, a procijenjena vrijednost je oko 15 milijardi dinara.

Most će biti dug 2,4 km, a iznad vode širok 31 metar i imaće 2+2 trake sa razdelnim ostrvom, a sa obe strane biciklističke i pješačke staze, širine po dva metra, a detalje generalnog projekta pogledajte u posebnom tekstu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.