NavMenu

Korona krizu će preživjeti samo 10 proizvođača automobila, procjenjuje američka konsultantska kuća

Izvor: Tanjug Srijeda, 17.06.2020. 11:07
Komentari
Podeli
(Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)
Korona virus kriza doprinijeće ubrzanju "prirodne selekcije" i na svjetskom tržištu preživjeće samo 10 proizvođača automobila, smatra konsultantska kuća AlixPartners.

Studija ove kuće polazi od toga da će ove godine prodaja pasti za 20 miliona ispod nivoa prošle godine, kao da je "tokom noći nestalo tržište veličine jedne Evrope"

Oporavak od krize trajaće, prema AlixPartners više godina, a posljedice "darvinizma" u ovoj privrednoj grani je da će samo finansijski jaki i inovativni proizvođači i dobavljači preživjeti predstojeće "čišćenje" tržišta.

Direktor sektora za automobilsku industriju AlixPartners Elmar Kades je, u intervjuu njemačkoj agenciji DPA, kako prenosi bečki dnevnik "Esterajh", rekao da je moguće smanjenje broja proizvođača automobila na do deset, uz Teslu u toj grupi.

Njemački proizvođači, kako ocjenjuje, spadaju u grupu proizvođača koji će preživjeti, iako imaju problema sa prelaskom na električni pogon i softverom, ali su dovoljno jaki da u tome uspiju.

On je ukazao da je dobit zbog investicija u nove tehnologije već godinama u opadanju, a da je korona kriza samo ubrzala taj dalji pad.

- Automobilska industrija, ukupno gledano, ove godine neće moći da ostvari dobit - ocjenjuje Kades.

On je naveo da je smanjenjem sa 21 na 14 miliona prodatih vozila u Evropi zabeležen najveći pad i da će nivo prije krize biti dostignut najvjerovatnije tek nakon pet godina.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.