NavMenu

Bez zakona o Fondu PIO ove godine - Sindikati će tražiti obrazloženje za novo odlaganje

Izvor: Vijesti Srijeda, 17.06.2020. 15:46
Komentari
Podeli
(Foto: NotarYES/shutterstock.com)
Novi zakon o Fondu penzijsko invalidskog osiguranja (PIO) ove godine se neće usvajati, saopštio je ministar finansija Darko Radunović i dodao da će biti zadovoljan ukoliko se, zbog uticaja koronavirusa na ekonomiju, održi isplata zarada, socijalnih davanja i penzija.

On je, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, objasnio da neće biti veće budžetske potrošnje, zbog čega nije planirano usvajanje zakona o PIO, pišu Dnevne novine.

- U ovoj godini nijesmo planirali zakon o Fondu PIO. Vođeni su pregovori, razgovaralo se, ali to ima dosta veliki fiskalni uticaj. Nije u ovom trenutku realno razgovarati o povećanju fiskalnog uticaja na budžet, niti kod tog zakona, niti kod povećanja primanja - rekao je Radunović.

Na ovu najavu reagovali su predstavnici sindikata, koji će, kako saznaju Vijesti, na narednoj sjednici Socijalnog savjeta tražiti zvanično obrazloženje da li se zaista i zbog čega ponovo odlaže usvajanje prije godinu i po dogovorenog teksta izmjena Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, nakon čega će donijeti svoj stav.

Članovi Savjeta iz Unije slobodnih sindikata (USS) predložiće da Predsjedništvo Socijalnog savjeta uputi dopis predsjedniku Vlade Dušku Markoviću u kojem će tražiti hitni sastanak, kao i odgovor premijera da li je on saglasan sa odlaganjem usvajanja ovog zakona.

USS ima sjednicu glavnog odbora u četvrtak, ali će sačekati sjednicu Socijalnog savjeta i odgovor premijera da bi donio odluku o svojim potezima.

Najznačajnije novine planiranog zakona su da se ubuduće u koeficijent za obračun penzije ne bi računala četvrtina najgorih godina staža po primanjima, kao i da se minimalna penzija povećava sa 128 na 145 EUR. Granica za odlazak u starosnu penzije za žene iznosiće 64, a muškarce 66 godina, što bi bilo godinu manje od prvobitnog predloga Vlade.

Tekst predloga zakona usaglašen je krajem 2018. godine, u burnoj raspravi kada je prijećeno i generalnim štrajkom.

Tada je očekivano da će njegova primjena početi u januaru 2019, ali se ništa od toga nije desilo uz obrazloženje Vlade da je tekst predloga zakona poslat u Brisel na saglasnost evropskih institucija.

Socijalni savjet je početkom juna prošle godine usvojio zaključak kojim se od Vlade traži da dogovoreni tekst zakona uputi u proceduru.

Tada se očekivalo da će zakon biti usvojen u toku 2019. a da će njegova primjena početi od januara 2020, do čega nije došlo.

Zbog neusvajanja ovog zakona na gubitku je 12.000 korisnika minimalne penzije, koji u ovom periodu gube 20 EUR mjesečno jer njihova primanje nijesu povećana na dogovoreni nivo.

Ovo povećanje najnižih penzija na godišnjem nivou koštalo bi budžet Fonda PIO oko 2,8 mil EUR.

Odlaganje donošenja ovog zakona čeka i do dvije hiljade radnika koji su u međuvremenu ispunili uslov za penziju.

Prema ranijim procjenama sindikata, veliki broj radnika odlaže odlazak u penziju čekajući bolje uslove za obračun koeficijenata.

Kada bi se iz obračuna koeficijenata uklonila četvrtina radnog staža sa najmanjim uplatama u Fond PIO, njihova penzija bi mogla biti veća i za desetak procenata.

Sada se u obračun penzija računa svaka godina staža bez obzira na visinu uplata. U periodu socijalizma nije se računalo čak 20 najlošijih godina prema uplatama staža.

Čelnici Saveza sindikata i Unije slobodnih sindikata u junu prošle godine bili su nezadovoljni zbog kašnjenja usvajanja ovog zakona, koji je, kako su tada saopštili, imao značajna poboljšanja u odnosu na prvobitni tekst.

Sindikati su tada očekivali da će se novi zakon usvojiti "po hitnom postupku" već na jesenjem zasjedanju Skupštine Crne Gore 2019. godine ili, u najgorem slučaju do planiranja budžeta za 2020, u decembru 2019, što se nije desilo.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.