NavMenu

Državnu pomoć za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka ostvarila 172 farmera

Izvor: Mina Utorak, 16.06.2020. 15:45
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock.com)Ilustracija
Bespovratnu podršku za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka u iznosu od 50 do 80% investicije, kroz javni poziv ostvarila su 172 farmera iz svih krajeva Crne Gore, izjavio je ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja, Milutin Simović.

Rezlutati javnog poziva za unapređenje kvaliteta mlijeka predstavljeni su danas na gazdinstvu Jović u Rastovcu u Gornjem Polju, koje je jedan od korisnika te mjere.

Simović je kazao da je podrška za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka značajna, jer ima direktan uticaj na zdravlje ljudi i životinja. Cilj je da kroz podršku za nabavku opreme za mužu i hlađenje mlijeka olakšaju svakodnevne poslove proizvođačima, unaprijedi kvalitet i zdravstvena bezbjednost.

- Higijena muže ima direktan uticaj na kvalitet mlijeka, a samim tim i na kvalitet finalnog proizvoda. Taj kvalitet se dodatno nagrađuje i kroz mjeru podrške razvoju tržišne proizvodnje mlijeka gđe se pored osnovne premije od šest centi dodatnih četiri centi daje za ono mlijeko koje je u skladu sa EU standardima - precizirao je Simović.

On je dodao da nijesu zaboravljeni ni brojni poljoprivrednici koji prerađuju mlijeko na gazdinstvu, jer i oni dobijaju po šest centi po litru prerađenog mlijeka.

- U sistemu podrške za preradu na gazdinstvu u 2017. kada smo uveli ovu mjeru bilo je 278 gazdinstava, a na kraju prošle godine 1.530 što pokazuje da je ova mjera kreirana uz puno uvažavanje realnih potreba naših poljoprivrednika - kazao je Simović.

Dodao je da je samo u Nikšiću registrovan 121 korisnik kome je u prošloj godini isplaćeno 260.000 EUR premija za preko četiri miliona litara prerađenog mlijeka.

Kroz javni poziv za unapređenje kvaliteta sirovog mlijeka ukupno je investirano 169.000 EUR, a podrška Ministarstva iznosi oko 102.000 EUR.


Sa sjevera je 59% korisnika podrške, 39 je iz centralnog regiona, 2% sa primorja. Najveći broj korisnika, njih 41 je iz opštine Nikšić.

Kroz tu mjeru u prethodne četiri godine, 853 korisnika nabavilo je oko 900 komada opreme. Ukupne investicije iznosile su 877.000 EUR, uz bespovratnu podršku od 552.000 EUR. Proizvođači iz Nikšića su u tom periodu nabavili su 40 laktofriza i 145 muzilica.

Simović je rekao da razvoj i unapređenje kvaliteta u sektoru mljekarstva ilustruje i rast količina mlijeka u sistemu podrške sa oko 30 miliona litara 2017, na skoro 60 miliona u prošloj godini.

On je naveo da su u prethodne tri godine isplaćene premije za ukupno 140 miliona litara mlijeka, a da će sa tekućom godinom podrškom biti obuhvaćeno preko 200 miliona litara.

Prilikom posjete Nikšiću ministar je rekao i da je u pripremi i treći paket mjera, koji će biti razvojni i koji će između ostalog omogućiti snažne nove prodore u razvoju crnogorske poljoprivrede.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

20.04.2024.  |  Agro, Građevina

Raspisan konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica u Podgorici

Služba Glavnog gradskog arhitekte objavila je konkurs za idejno rješenje uređenja park šume Lješkopoljska Gorica, koji je rezultat potrebe da se kroz inovativna pejzažno-arhitektonska rješenja dobije vizija transformacije neiskorišćenog prostora u novu park šumu. Kako navode, Lješkopoljska Gorica biće važan dio zelene infrastrukture Glavnog grada, koja predstavlja osnov za adaptaciju na klimatske promjene, uspostavljanje ekološke

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.