NavMenu

Poljoprivrednici iz Zete nezadovoljni prodajom proizvoda - Država dozvolila uvoz nekonkuretne robe?

Izvor: RTCG Utorak, 16.06.2020. 15:36
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Poljoprivrednici iz Zete nezadovoljni su prodajom proizvoda i tvrde da je država dozvolila uvoz nekonkuretne robe. Pojedini su ogorčeni na Ministarstvo poljoprivrede što ih ne zaštiti od uvoznika, jer u Zeti ima proizvoda toliko da se može nahraniti cijela Crna Gora.

Uzgajivač zeleniša i boranije Nataša Maraš kaže da prodaje više nema.

- Ubrala sam 500 kilograma boranije za prodaju danas i pola sam vratila. Podijeliću rođacima bar da nečemu služi jer će da propadne. Otkupa nema, a mi sa proizvodima više nemamo gdje. Treba da nastavim da berem i ako ne prodam šta ćemo onda. Najvjerovatnije ću je pokloniti narodnoj kuhinji, bar da me neko blagosilja. Ništa se prodati ne može zbog uvoza iz Albanije. Problem je to što su naši proizvodi kvalitetni i drže cijenu, a onda oni krenu da uvoze šlepere i šlepere robe koju mi na tržištu imamo i proizvođači iz Zete ne mogu da prodaju ni kilogram. Ne razumijem zbog čega se uvozi roba koje imamo u izobilju od naših proizvođača, pravu domaću. Vjerujete li berem danas boraniju, a plače mi se, jer znam da je prodati svu neću. Toliko smo se porodično trudili da podignemo zasade, a sada ne možemo ništa da prodamo - kaže Maraševa.

Maraševa smatra da bi ministar poljoprivrede trebalo da nađe način da zaštiti poljoprivrednike iz Zete i Malesije.

- Mi držimo Crnu Goru sa proizvodima. Moramo da shvatimo da je proizvodnja hrane na prvom mjestu. To smo valjda shvatili sad u doba korone. Oni to ne razumiju izgleda još. Cijene nekih proizvoda su toliko pale da se ne isplati raditi. Ima li igdje da kupite paket kupusa za 2 EUR? Mora da se kontroliše uvoz, jer se uzalud mučimo. Svaki dan prodajem na pijaci, a jutros smo boraniju prodali po 60 centi i to jedva. Od zeleniša kojeg imam nešto i prođe, blitva i raštan - kaže Maraševa.

Iz DNP-a Zete saopštili su da im se veliki broj proizvođača ovih dana javlja da ih otkupljivači zaobilaze u širokom luku.

- Rekli su nam da im otkupljivači kažu kako imaju prioritete koje dobijaju iz Ministarstva poljoprivrede kome će robu da otkupljuju i tek kad njima otkupe počeće i njihove. Apelujemo na čelnike Opštine Golubovci da se odmah i aktivno uključe u problem da dobiju proizvođači odgovor zašto se zaobilazi njihova roba koja je u većini slučajeva istog ili boljeg kvaliteta. Nastavlja se praksa da kada dođu zetski proizvodi ne samo da se staje sa otkupom, već se uvozi nekontrolisano i onda cijena strmoglavo pada. Posebno takva situacija će biti ove godine jer nećemo imati turističku sezonu kakva je bila prethodnih gdje se plasirale velike količine proizvoda - kažu iz DNP-a.


Oni apeluju na čelnike Opštine Golubovci da se pozabave sa ovim pitanjem:

- Obratite se Ministarstvu poljoprivrede, jer zetski proizvođači i sa područja Lješkopolja ne traže ništa više nego što imaju naše komšije u Tuzima kojima roba malo ranije dolazi. Ne tražimo povlašćen položaj već samo ravnopravan da budu isti aršini, a ne selektivni za sve poljoprivredne proizvođače u Crnoj Gori - kažu iz DNP-a.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Autoput Andrijevica-Peć povezuje Crnu Goru sa evropskim koridorima - I za gradnju dionice do Čakora očekuju se sredstva iz EU fondova

Auto-put Andrijevica – Peć bi na najbezbjedniji način povezao Podgoricu sa Prištinom i Skopljem, odnosno sa regijom kroz koju prolazi na teritoriji tih država, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva. Iz resora Filipa Radulovića ističu da taj putni pravac ispunjava prvi preduslov za finansiranje iz dostupnih EU fondova. Krajem februara Monteput je raspisao tender za izradu idejnog rješenja auto-puta Andrijevica - Peć,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.