NavMenu

Država pred privredu izlazi sa kreditnom podrškom od 40 mil EUR - U okviru trećeg paketa mjera spremaju se krediti sa niskom kamatom

Izvor: Mina Utorak, 16.06.2020. 11:01
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Moerschy)
Treći paket mjera podrške još nije gotov, ali je sa komercijalnim bankama osmišljen odnos koji bi privredi obezbijedio kredite po niskoj kamati, dobroj ročnosti i grejs periodom, saopštio je ministar finansija Darko Radunović.

- Očekujemo da potpišemo sporazum prema kojem bi banke obezbijedile minimum onoliko sredstava koliko im usmjerimo depozita beskamatno, uz istu ročnost koju mi obezbjeđujemo. Prema privredi bi izašli sa kreditnom podrškom od 40 mil EUR, sa kamatom koju moramo dogovoriti, a dogovorićemo i oblasti koje treba da favorizujemo - rekao je Radunović na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, piše Pobjeda.

On je kazao da će sve biti transparentno i da nema toga ko bi se usudio da takve dogovore sprovodi neposredno i pojedinačno sa bankom.

Radunović je dodao i da će biti dogovoren sporazum, a da će nad svim punu kontrolu imati Centralna banka (CBCG).

Odbor za ekonomiju podržao je prijedlog rebalansa, koji je projektovan na 2,64 mlrd EUR, što je 62,44 miliona niže u odnosu na budžet. Izvorni prihodi budžeta su u odnosu na prvobitno planirane umanjeni 17%, a izdaci za 63,4 miliona.

Nivo deficita iznosi 335,68 miliona i veći je 285,9 miliona, nedostajuća sredstva iznose 877,49 miliona i povećana su 49%, a očekuje se da će javni dug na kraju godine iznositi 3,79 mlrd EUR, odnosno 82,5% bruto domaćeg proizvoda (BDP).
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Crnoj Gori prijeti opasnost da zamijeni turizam nekretninama - Planovima zaštiti turističke zone od stambenih objekata

Moramo voditi računa o balansu između investicija u turizmu i održivosti kojoj smo svi posvećeni. Zaštita prostora treba da bude temelj razvoja, poručeno je sa tematske sjednice Odbora udruženja turizma Privredne komore koja je organizovana nedavno, u okviru javne rasprave o Nacrtu prostornog plana Crne Gore. Uzimajući u obzir da je prostorno planiranje jedan od ključnih instrumenata za uspostavljanje dugoročnog i održivog okvira za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.