NavMenu

Treći paket podrške privredi ojačaće temelje za ekonomski rast - Fokus na jačanju domaće proizvodnje

Izvor: Mina Nedjelja, 14.06.2020. 21:05
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Tony Stock/shutterstock.com)Ilustracija
Kriza nastala usljed epidemije novim koronavirusom nije ugrozila stabilnost crnogorskog ekonomskog sistema, ocijenila je ministarka ekonomije, Dragica Sekulić i dodala da će jačanje domaće proizvodnje nastaviti da bude u fokusu Vlade.

Ona je u intervjuu Pobjedi saopštila da je odgovor Vlade kroz prva dva paketa mjera doprinio tome da se negativne ekonomske posljedice, u ovoj fazi svedu na minimum kako kroz odlaganje obaveza preduzeća prema državi i bankama, tako i kroz subvencije.

- Podsjetiću da implementacija trećeg paketa mjera tek predstoji, a on će biti sanaciono-razvojnog karaktera, čime ćemo ne samo ublažiti negativne posljedice, već i ojačati temelje za dalji ekonomski rast i razvoj naše zemlje - rekla je Sekulić.

Prema njenim riječima, ekonomska kriza prouzrokovana epidemijom novog koronavirusa pokazala je da se neke od već ranije preduzetih aktivnosti moraju intenzivirati.

- Tu, prije svega, mislim na programe podrške privredi i unapređenju konkurentnosti naših preduzeća kako na našem, tako i na međunarodnom tržištu - kazala je Sekulić.

Implementacija već započetih programa podrške privredi će se, kako je navela, još intenzivnije nastaviti i u narednom periodu, a omogućiće se i nastavak velikih kapitalnih i infrastrukturnih projekata, uz poseban akcenat na domaću proizvodnju.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li prilično velika zavisnost crnogorske ekonomije od sektora usluga, prvenstveno turizma može u situaciji korona krize i eventualnog drugog talasa, skupo koštati Crnu Goru, kazala da je jačanje domaće proizvodnje u prethodnom periodu bilo u fokusu njihovih politika i nastaviće da bude.

- Domaćom proizvodnjom smanjićemo uvoz i potencijalno povećati izvoz. Intenzivno ćemo raditi na jačanju domaće proizvodnje kroz poseban set mjera - precizirala je Sekulić.

Crna Gora, kako je dodala, nije jedina zemlja koja je svoj razvoj bazirala na turizmu.

- Situacija u kojoj smo se našli nam je pokazala da to nije dovoljno i da se moramo okrenuti više drugim djelatnostima. Sada smo odlučni da dodatno unaprijedimo sektor poljoprivrede, proizvodnje i da se okrenemo sopstvenim resursima. Na taj način ćemo manje biti zavisni od drugih i iz sopstvenih rezervi obezbjeđivati veliki dio onoga što nam je potrebno - kazala je Sekulić.

Vlada je kroz dva paketa mjera pomogla privredi i ostalim sektorima da lakše prebrode krizu, a sada ostaje da ulože sve napore da se iz ove sezone izvuče maksimum.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li spremaju neki novi vid subvencija za privrednike u novom paketu pomoći i kada očekuju da bi mogle da se realizuju, kazala da će pomno pratiti i analizirati potrebe preduzeća i u odnosu na njih dalje postupati.

- Početak implementacije trećeg paketa mjera možemo ubrzo očekivati, a daljim ekonomskim kretanjima, potrebama privrede, pa i daljem razvoju epidemiološke situacije u Crnoj Gori, regionu, pa i svijetu ćemo se prilagođavati i u smislu ekonomskih mjera. Teći paket mjera koji Vlada planira će biti razvojnog karaktera i služiće da se pomogne započetim i novim projektima - navela je Sekulić.

Ona je, na pitanje da li crnogorska ekonomija spremno dočekuje eventualni drugi talas koronavirusa, odgovorila da činjenica da je Crna Gora iz epidemije izašla kao prva corona free destinacija u Evropi govori da je država spremno dočekala prvi talas epidemije i reagovala pravovremeno i ispravno.

- Pokazali smo da smo dorasli ovakvom zadatku i da smo kao zemlja odlučnošću i upornošću, a iznad svega znanjem, uspjeli da odgovorimo izazovu. Ukoliko do drugog talasa dođe, definitivno ćemo ga dočekati još spremniji. Ovo je bio izazov, ne smo za nas nego i čitav svijet i ovo je lekcija iz koje smo mnogo naučili - zaključila je Sekulić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.