NavMenu

Budvi slijedi jedna od najtežih ljetnjih sezona

Izvor: Tanjug Nedjelja, 14.06.2020. 12:54
Komentari
Podeli
(Foto: Jelena Đelić)
Budvi slijedi jedna od najtežih ljetnjih sezona od razornog zemljotresa 1979. godine, na šta već sada ukazuju drastično mali prilivi od naplate boravišne takse, pišu podgoričke Vijesti.

Ogromni gubici u predsezoni, koje je pretrpio turistički sektor, zatvoreni hoteli i privatni smještaj, odrazili su se i na prilive od kojih zavisi rad Turističke organizacije Budve.

Uprava lokalnih javnih prihoda Opštine Budva zaključno sa 8. junom, kako je za Vijesti kazao v.d. direktora Uprave Petar Odžić, na ime naplate boravišne takse inkasirala je svega 157.000 EUR. To je, kako je dodao, četiri puta manji prihodi nego lani u istom periodu.

- Naplaćeno je do sada 157.674 EUR od čega se na naplatu boravišne takse za privatni smještaj odnosi 77.918 EUR. To je višestruko manje nego prošle godine kada smo ukupno na ime boravišne takse u prva dva kvartala naplatili 644.031 EUR, od čega se na privatni smještaj odnosi 282.409 EUR - istakao je Odžić.

Prema njegovim riječima, pokazatelji naplate boravišne takse u prva dva kvartala su očekivani, jer gotovo dva mjeseca u Crnoj Gori nije bilo nijednog registrovanog turiste, a granice su bile zatvorene.

Podsjetio je da je cijena boravišne takse ostala nepromijenjena i da ona iznosi 1 EUR, a da prihod od nje u srazmjeri 80% prema 20% dele Turistička organizacija Budve i Nacionalna turistička organizacija.

On kaže da će ova godina biti izazov za celu privredu, a najviše će biti pogođen sektor turizma.

- Smatram da su prognoze turističkih poslanika u prethodnim danima previše optimistične, i da će sve zavisiti od popunjenosti kapaciteta u julu i avgustu, ali prije svega, od postsezone koja bi došla kao jedini spas za ovolike gubitke u predsezoni. Najvažnije je što prije otvoriti granice i gostima pružiti bezbjednost, ali i kvalitet više u odnosu na raniji period - naglasio je Odžić.

On smatra da je neophodno jasno angažovanje države i Javnog preduzeća Morsko dobro.

- Država u korelaciji sa Morskim dobrom mora odigrati ključnu ulogu u smanjenju cijena zakupcima, kako bi svi podijelili dio tereta, i kako bi svi turistički privrednici uspjeli da prebrode ovu krizu, jer "zarada države" nam zavisi upravo od zarade turističkih privrednika - smatra Odžić.

Prošle godine ostvaren je rekordan priliv od naplate boravišne takse koja je premašila čak 3,7 mil EUR.

Opština Budva i dalje je u finanijskom kolapsu, jer su svi njeni računi i dalje blokirani nakon što je pod nalogu Ministarstva finansija Privredni sud donio privremenu mjeru zabrane raspolaganja novcem toj crnogorskoj prestonici turizma, zbog duga od 29,3 mil EUR, dodaju Vijesti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.