NavMenu

Uprkos neizvjesnoj sezoni, ne odustaje se od modernizacije gradske luke u Herceg Novom - Škver dobija nautički centar i meteorološku stanicu

Izvor: Mina Petak, 12.06.2020. 14:30
Komentari
Podeli
(Foto: Teodora Brnjoš)
Predstojeća sezona je još neizvjesna za gradsku luku na Škveru, budući da su svi najavljeni dolasci od aprila do sada otkazani, a nema ni interesovanja za dnevni najam vezova, saopštio je direktor Agencije za gazdovanje lukom, Božo Ukropina.

On je Radiju Jadran kazao da nema upita ni interesovanja za dnevni najam vezova i dolazak izletničkih brodova iz Boke i Budve, a domaćim korisnicima, koji su bili na zimovniku, smanjena je cijena zakupa 30% tokom protekla dva mjeseca.

- Sve to već se odrazilo na poslovanje Agencije za gazdovanje gradskom lukom, koja je od početka godine zabilježila pad prihoda od 25% - rekao je Ukropina.

On je dodao da ukoliko se situacija ne promijeni od 1. jula, menadžment luke razmatra i kreditno zaduživanje, kako bi uspjeli da opstanu.

- Ne postoji nijedan način niti marketinški niti bilo koji drugi, da možete privući gosta sa bilo koje destinacije, jer je stanje loše kada je riječ o dolasku nautičara. Rusija, Italija, Engleska su tri destinacije sa kojih smo imali najviše gostiju. Njihov dolazak je pod velikim znakom pitanja - ocijenio je Ukropina.

Menadžment luke je, ipak, počeo, sa zakašnjenjem zbog epidemije, da sređuje luku i poboljšava uslove za boravak – ugrađeni su novi mostići, voda i struja za snabdijevanje plovila su obezbijeđeni. Međutim, luka će bez izletničkih brodova najvjerovatnije biti do sredine jula.

- Imali smo najave za kraj aprila i početak maja, nekih 15 do 20 plovila, što je otkazano. Jedna ruska kompanija javila je da će razmotriti dolazak početkom oktobra, što je veoma upitno. Pitanje je što će se dešavati u Evropi do tada. Optimista sam da će ova situacija stati - rekao je Ukropina.

Izletnički brodovi, turski guleti, ove godine sigurno neće dolaziti. Dnevni vez gradske luke do prošle godine koristilo je ukupno 16 izletničkih brodova iz Boke i Budve.


Dalje poslovanje agencije u ovom trenutku takođe je pod znakom pitanja.

- Vjerovatno ćemo se zadužiti nekim malim kreditom da premostimo ovaj period. Ako baš nikakvih prihoda ne budemo imali od sredine jula, ja zaista nemam odgovor. Možda ćemo biti na budžetu Opštine, koji je takođe opterećen. Mi smo se zaista do sada samofinansirali, ali sada ne možemo, nemamo od čega. Nažalost je tako i nemam adekvatan odgovor - rekao je Ukropina.

On je dodao da Agencija ne odustaje od dodatne modernizacije luke, koja bi trebalo da dobije mali nautički centar i meteorološku stanicu, kao i pokrivenost video nadzorom čitavog akvatorijuma.

Ti radovi će, ukoliko sezona krene početi nakon sezone. U suprotnom, radiće se prije i menadžment neće čekati oktobar.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.