NavMenu

Crnoj Gori 20 mil EUR za zaštitu od poplava - Gradiće se nasipi na Limu i Grnčaru, kao i sistem za navodnjavanje u opštinama u slivu Drine

Izvor: eKapija Petak, 12.06.2020. 10:31
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/mareandmare)
Vlada Crne Gore je na juče održanoj sjednici usvojila informacfiju o rezultatima pregovora sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (IBRD) za zaključenje kreditnog aranžmana za "Program integrisanog razvoja koridora rijeka Save i Drine uz korišćenje višefaznog programskog pristupa".

Programom, vrijednim 330 miliona eura, koji predstavlja jednu od najvećih regionalnih inicijativa Svjetske banke u oblasti upravljanja vodama, podstiču se infrastrukturni razvoj i zaštita od poplava u državama slivova Save i Drine.

- Za Crnu Goru, kao najuzvodniju zemlju koja ima najveći značaj u dijelu bilansa i očuvanja voda sliva rijeke Drine, izdvojeno je 20 mil EUR. Kroz keditni aranžman sa IBRD, koji je potpisalo Ministarstvo finansija, obezbijeđeno je 15 mil EUR, dok su preostalih pet miliona eura bespovratna sredstva Globalnog fonda za zaštitu životne sredine (GEF), Zapadnobalkanskog investicionog okvira (ZIO), Specijalnog fonda za klimatske promjene (SCCF) i drugih međunarodnih fondova - saopšteno je iz Vlade.

Novac će biti iskorišćena za skori početak infrastrukturnih radova na regulaciji Lima i Grnčara. Time će se riješiti višedecenijski problemi građana u četiri opštine na sjeveru - Gusinje, Plav, Bijelo Polje i Berane, čime Vlada pokazuje odlučnost da rješava pitanja zaštite životne sredine i poboljšava kvalitet života građana.


- Projektom je predviđena izgradnja multifunkcionalnih nasipa na Limu i Grnčaru, čime će se riješiti višedecenijski problemi sa poplavama, sačuvati vodotoci, zaštititi stanovništvo, poljoprivredno zemljište i objekti, a ujedno dobiti moderna šetališta i ambijent uz rijeke u ove četiri opštine na sjeveru. Osim izgradnje nasipa, predviđena je i izgradnja sistema navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta u opštinama u slivu Drine, kao i poboljšanje vodosnabdijevanja opštine Andrijevica - stoji u Vladinom saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.