NavMenu

Crnu Goru očekuje pad turističkog prometa od oko 40%

Izvor: Mina Srijeda, 10.06.2020. 15:19
Komentari
Podeli
(Foto: Polina Rytova/unsplash)
Očekivani pad turističkog prometa će, prema trenutnim procjenama, iznositi oko 40%, saopštio je državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Damir Davidović i dodao da će kvalitetni rezultati u borbi protiv Covid-19 dati snažan podstrek njegovom povećanju.

- Prema trenutnim procjenama, očekujemo pad turističkog prometa od oko 40%, međutim ostaje još nepoznanca kada je Covid-19 u pitanju jer odlaganje eventualno drugog talasa globalno ostavilo bi prostor da se u periodu postsezone ostvari kvalitetniji rezultat - rekao je Davidović u Skupštini.

On je, odgovarajući na pitanje poslanika Demokratskog fronta (DF), Strahinje Bulajića, kazao da se i procjene moraju realno sagledati.

- Druga polovina godine je tradicionalno veoma važna za crnogorski turizam i u tom periodu se ostvari 75% ukupnog prometa. Vjerujemo da će normalizacija koja se očekuje tokom juna doprinijeti da snažnije krene turistički promet tokom jula, čime bi se stvorili uslovi da se očekivano smanjenje prometa učini što manjim - rekao je Davidović.

On je podsjetio da je ova sezona prepuna izazova i neizvjesnosti koje se tiču javnog zdravlja, posebno pitanja otvaranja granica i uspostavljanja modela turističkih putovanja.

- Od sredine marta kad su zatvorene granice, uz druge restriktivne mjere u cilju smanjenja epidemije, negativan uticaj je počeo da se osjeća jer je ovaj sektor bio u potpunosti onemogućen za rad. Drugi kvartal je suštinski izgubljen, a on je prošle godine učestvovao sa prihodima od 207 mil EUR - rekao je Davidović.

On je podsjetio da je Crna Gora svoje granice otvorila 1. juna, turistički promet je počeo polako da se dešava, ali neuporedivo sa istim periodom prošle godine.

- Očekujemo da će i promet oživjeti možda i brže nego što smo mislili prije par sedmica - kazao je Davidović.

On je, odgovarajući na pitanje Bulajića kako misle da spase sezonu kada uporedo sa pripremama za nju ide "besomučn" kampanja protiv Srbije i Rusije, odakle stiže najveći broj turista, kazao da je Crna Gora otvorila granice u skladu sa preporukama epidemiologa, Instituta za javno zdravlje i evropskih institucija.


- Javno smo saopštili da će se granice otvarati prema državama u kojima je broj aktivnih slučajeva 25 na 100 hiljada ili manje. Svjedočimo da je situacija sve bolja u nekim državama koji su nama važni partneri, a tržišta koja ste naveli su po kvantitativnim pokazateljima najvažnija za naš turizam - naveo je Davidović.

Prema njegovim riječima, od ukupnog broja turista, iz te dvije zemlje je nešto malo manje od 30%, a važno je da je broj turista sa tih tržišta stabilan u posljednje tri godine.

- U odnosu na ova dva tržišta, ovogodišnji rezultati zavise od epidemiološke situacije i datuma otvaranja grancia. Naš turistički interes je da se epidemiološki izazovi riješe što prije na svim ovim, kao i ostalim tržištima, kako bi se stanje vratilo što prije u normalno funkcionisanje - kazao je Davidović.

On je ocijenio da će sezona biti izazovna za sve turističke zemlje, ali kvalitetni rezultati u borbi protiv Covid-19 daće snažan podstrek turističkom prometu sa emitivnih, kao i ostalih tržišta.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.