NavMenu

Potpisan ugovor o ekološkoj rekonstrukciji prvog bloka TE Pljevlja - Investicija vrijedna više od 54 mil EUR

Izvor: eKapija Srijeda, 10.06.2020. 08:31
Komentari
Podeli
(Foto: Shutterstock/OPIS Zagreb)
Ugovor u realizaciji projekta ekološke rekonstrukcije Bloka I TE Pljevlja potpisan je juče između Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) i konzorcijuma DEC International-Bemax-BB Solar-Permonte.

Kako je saopšteno iz EPCG, realizacijom ovog projekta, uz poštovanje najstrožijih graničnih vrijednosti emisija, Crna Gora će postati prva zemlja u regionu koja će izvršiti potpunu tehničko-ekološku sanaciju objekta starog blizu 40 godina. Izrada Glavnog projekta i ekološka rekonstrucija će biti izvedeni u skladu sa idejnim projektom i uz puno poštovanje elaborata o zaštiti životne sredine, koje je izradila kompanija Steag Energy Services Gmbh iz Njemačke.

Ovaj projekat, vrijedan više od 54 mil EUR, dominantno će finansirati EPCG iz sopstvenih sredstava, a planirano je da se ekološka rekonstrukcija odvija od 2020-2023. godine. Izvršni dirketor EPCG, Igor Noveljić, rekao je da će nakon okončanja projekta radni vijek termoelektrane biti produžen za 30 godina.

- Ključno je da će nakon završetka projekta, uticaj termoelektrane na životnu sredinu biti sveden na minimum, u skladu sa najstrožim ekološkim EU standardima. Produženje radnog vijeka termoelektrane znači i siguran posao za 1.200 zaposlenih koliko ih trenutno radi u termoelektrani i rudniku, ali i siguran posao, u repro lancu, za veliki broj drugih kompanija i njihovih zaposlenih. Rad termoenergetskog bloka u Pljevljima od presudnog je značaja za ekonomski i društveni razvoj ne samo EPCG, nego i sjevernog regiona i države u cjelini - naveo je Noveljić.

Ekološka rekonstrukcija podrazumijeva izgradnju sistema za odsumporavanje, izgradnju sistema za denitrifikaciju, izgradnju sistema za tretman otpadnih voda, rekonstrukciju unutrašnjeg sistema transporta pepela i šljake, rekonstrukciju pomoćne kotlarnice itd. Ekološka rekonstrukcija obezbijediće i izvor toplote za grad, a EPCG će donirati i 2 mil EUR Pljevljima za primarni toplovod, čime bi se stavila tačka na rješavanje ekoloških problema Pljevalja.

Nosilac konozorcijuma, kineska kompanija Dongfang elektrik, isporučuje više od 30 hiljada MW opreme svake godine, a njihovi projekti pokrivaju više od 80 zemalja. Direktor projekta ekološke rekonstrukcije termoelektrane, Ji Hongchun, istakao je da je njegova kompanija najveći svjetski proizvođač električne opreme i vodeći izvođač energetskih projekata.

- Ovdje ćemo vam ponuditi najbolje rješenje, najbolji kvalitet i najbolju uslugu zajedno sa našim timovima. Mi vjerujemo, da će modernija i ekološki prihvatljiva elektrana biti u Pljevljima. Vjerujemo da ćemo obezbijediti čistiji vazduh i čistiju vodu, donijeti više prilika za posao I da će ljudi ovdje ugodnije živjeti - rekao je Hongchun.

Projekat ekološke rekonstrukcije je višegodišnji projekat, koji treba da obezbijedi punu usaglašenost emisija štetnih čestica iz elektrane sa evropskim propisima, rekla je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

- Posebno je značajno istaći da su analize sprovedene tokom izrade idejnog projekta potvrdile dobro stanje postojeće opreme, koje ukazuje na punu opravdanost ovog ulaganja koje će omogućiti nastavak rada termoenergetskog kompleksa u ustaljenom kapacitetu, ali mnogo bolje zadovoljavajući ekološke parameter. Ovaj projekat je dodatni pokazatelj odlučnosti Vlade Crne Gore da ulaže u sjever, kao i da se za građane Pljevalja omogući dodatna sigurnost. Toplifikacija grada je jedan izuzetno važan segment koji će u velikom dijelu uticati na ekološku situaciju u Pljevljima. Elektroprivreda i na ovaj način pokazuje da je zdravo i održivo preduzeće koje ima budućnost - rekla je Sekulić, dodajući da kroz ovaj projekat Pljevljaci čuvaju svoja radna mjesta u rudniku i termoelektrani.

- Istovremeno, kroz budući rad termoelektrane imaju priliku da budu sigurni da će njihova pokoljenja rasti zdravo u svom gradu i da neće imati razlog da idu odavde, da traže bolje mjesto za rad i za život - zaključila je ministarka Dragica Sekulić.

Elektroprivreda Crne Gore, kupovinom Rudnika uglja, ekološkom rekonstrukcijom Bloka I i rekultivacijom deponije Maljevac, sprovodi sve aktivnosti koje je planirala i obavezala se da će uraditi u Pljevljima.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

U Crnoj Gori predviđena izgradnja 260 km auto-puteva i oko 200 km brzih saobraćajnica

U Crnoj Gori predviđena je izgradnja 260 kilometara auto-puteva i oko 200 kilometara brzih saobraćajnica. Tako će se u narednom periodu nastaviti intezivne aktivnosti Monteputa na daljoj izradi idejnih rješenja, sa fokusom na dionicu autoputa Podgorica - Bar, kao i kreiranja neophodnih preduslova za uključivanje preostale saobraćajne infrastrukture u Prostorni plan Crne Gore. Kako je saopšteno nakon prve sjednice Savjeta za javne

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.