NavMenu

CATL razvio bateriju za električne automobile trajanja dva miliona kilometara

Izvor: RTS Srijeda, 10.06.2020. 08:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Joel_420/shutterstock.com)Ilustracija
Kineski gigant za proizvodnju baterija za električne automobile za Teslu i Volkswagen razvio je novu moćnu bateriju koja traje dva miliona kilometara, što bi moglo da predstavlja pravu prekretnicu u automobilskoj industriji.

Contemporary Amperex Technology Co. Ltd (CATL) spreman je da proizvede bateriju koja ima vijek trajanja od 16 godina i dva miliona kilometara, rekao je Zeng Jukun, predsjedavajući izvršnog odbora kineskog giganta.

Sadašnje baterije dolaze sa garancijama koje pokrivaju oko 240.000 kilometara i osam godina, prenosi Blumberg.

- Ukoliko neko sada napravi narudžbinu, mi smo spremni za proizvodnju - istakao je Zeng bez otkrivanja da li su neki ugovori potpisani.

Zeng, čija kompanija je najveći proizvođač automobilskih baterija, naveo je da nova energetska jedinica košta oko 10% više od baterija koje se trenutno nalaze u vozilima.

Produžavanje životnog vijeka je jedan od ključnih napredaka potrebnih za budućnost električnih automobila, zato što bi baterija mogla da se koristi i u drugom vozilu.

To bi značajno umanjilo trošak posjedovanja električnog vozila, što bi trebalo pozitivno da utiče na auto-industriju.

Kako je već pisao specijalizovani portal Electrek, Tesla planira da proizvede sopstvenu bateriju trajanja dva miliona kilometara, ali zajedno sa partnerima.

Prošlog mjeseca, Reuters je izvijestio od tome da Tesla radi sa CATL na proizvodnji baterije trajanja dva miliona kilometara i da će je prvo ugrađivati u vozila model 3 proizvedena u Gigafabrici u Šangaju.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.