NavMenu

Na Kopaoniku završena izgradnja nove ski-staze sa oznakom 4d - U planu izgradnja još dvije staze

Izvor: infoKOP Utorak, 09.06.2020. 16:29
Komentari
Podeli
(Foto: Milica Stevuljević)
Nakon izgradnje šest novih staza na lokacijama Krčmar, Gvozdac, Duboka i Karaman greben, JP Skijališta Srbije su završila izgradnju još jedne nove staze na potezu koji pokriva žičara Pančićev vrh. Tokom prolećne građevinske sezone, izgrađena je srednje teška ski staza sa oznakom 4d ukupne dužine 470 metara (već je ucrtana na ski mapi Kopaonika). Nova ski staza trasirana je između postojećih ski staza 4a i 4b. Svojim krajem se praktično uliva u stazu 4a kod ski trake na Mašincu i dalje spaja sa stazom 4b.

Tokom maja izvršeno je uklanjanje drvne mase, a nakon toga i ravnanje terena, drenaža i zatravljivanje cijele površine staze. Uskoro se može se očekivati i tehnički prijem. Obzirom da je staza celom svojom dužinom zaklonjena šumom, nedostatak vještačkog osnježavanje ne bi trebalo da bude veliki hendikep.

Nakon završetka ove staze, građevinske mašine prelaze na lokaciju Duboka 2, a zatim i na lokaciju Duboka 1. Izgradnja ovih staza je najavljena tokom 2018. odnosno 2019. godine. Na oba poteza su potrebni ozbiljni građevinski radovi te će završetak zavisiti i od vremenskih prilika ali i od izvođača radova.

Nova staza na lokaciji Duboka 2 ima trasu dužine 744 metra dok će širina ove staze biti 40 metara. Ulivaće se u vezni ski put Kneževske bare - Duboka 1. Zajedno sa postojećim veznim ski putem čije proširenje se takođe planira, staza će biti ukupne dužine oko 1 000 metara. Ski staza će biti srednje teške (crvene) kategorizacije. Staza će počinjati na vrhu Karaman greben i biće orjentisana lijevo od smjera izvlačenja postojeće žičare Duboka 2. Obzirom na južnu orijentaciju, neophodno je i vještačko osnježavanje ovog dijela skijališta.

Nova ski staza na lokaciji Duboka 1, biće ukupne 780 metara i širine 40 metara, a trasirana je između postojećih staza 6 (crna Duboka) i 6a (crvena Duboka). Ski staza će biti srednje teštke (crvene) kategorizacije.
Pravila nalažu da je za trasiranje novih staza na Kopaoniku potrebna saglasnost Zavoda za zaštitu prirode, šumarskog republičkog inspektora, Nacionalnog parka Kopaonik, a Skijališta su dužna da nadoknade desetostruku vrijednost prosječene drvne mase. Pored ispunjenja svih zakonskih regulativa, JP Skijališta Srbije su se u dogovoru sa NP Kopaonik, odlučila i na pošumljavanje u sopstvenoj režiji kao kompenzativnu meru za očuvanje kopaoničkog ekosistema. U narednih 5 godina pošumiće se 23 ha. Prošle godine, u prvoj fazi ovog programa, posađeno je 6 000 sadnica jelovih i smrčevih šuma na 3 ha područja oko Barske i Gobeljske rijeke.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj

Uskoro nastavak radova na obilaznici oko Rožaja - Za drugu fazu izgradnje 8 mil EUR, raspisan tender

Izgradnja obilaznice oko Rožaja uskoro bi mogla biti nastavljena, pošto je Uprava za saobraćaj raspisala tender za preostale radove u okviru druge faze izgradnje ove saobraćajnice. Za ovaj posao opredijeljeno je 6,6 mil EUR bez, odnosno oko 8 miliona sa uračunatim PDV-om. Ponude se dostavljaju najkasnije do 23. maja do 10 sati. Ponuđeni rok za završetak radova ne može biti kraći od 350 ni duži od 450 kalendarskih dana od uvođenja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.