NavMenu

Završena gradnja NTP Niš na 14.000 m2 - Prvi stanari, svjetski poznate tehnološke kompanije i domaći startapi, od avgusta u novom objektu

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.06.2020. 16:29
Komentari
Podeli
(Foto: Naučno tehnološki park Niš)
Izgradnja Naučno tehnološkog parka Niš (NTP Niš) koja je počela novembra 2018. je završena, a u toku je funkcionalno opremanje namještajem i neophodnom opremom. Vrijednost investicije u izgradnju i opremanje NTP Niš je 12,5 mil EUR, kaže za eKapiju direktor Milan Ranđelović i dodaje da se tokom jula očekuje useljenje članova NTP Niš kako bi u avgustu počeli sa radom u novom objektu na 14.000 m2.

- Zajedno sa investicijom u osnivanje Startap centra Niš, koji će postati dio NTP Niš, i izgradnju Višenamjenske laboratorijske lamele Elektronskog fakulteta ukupna investicija u razvoj inovacionog ekosistema premašuje 20 mil EUR - kaže Ranđelović.

Investitor je Republika Srbija, preko Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja, dok je projektom upravljala Kancelarija za javna ulaganja Vlade Republike Srbije. Sredstva za izgradnju obezbijeđena su iz kredita Evropske investicione banke, a Grad Niš pružio je administrativnu podršku i finansirao izgradnju nedostajuće i unapređenje postojeće infrastrukture sopstvenim sredstvima, u vrijednosti preko milion evra.

U aprilu je raspisan i javni poziv za buduće stanare NTP na koji se javilo 15 tehnološko-razvojnih i 20 startap kompanija. Javni poziv je otvoren stalno i nakon presjeka javila se još jedna startap kompanija čiji je postupak ocjene prijave u toku.

- Nakon sprovedenog procesa administrativne provjere, ocjena prijava i sprovedenih intervjua sa stučnom komisijom, koju čine dekani Elektronskog i Ekonomskog fakulteta i troje iskusnih uspješnih privrednika iz oblasti IT i razvoja inovativnih proizvoda, odabrano je za članstvo u NTP Niš 12 tehnološko-razvojnih i 19 startap kompanija - navodi Ranđelović i dodaje da su prvi članovi NTP veliki broj startap, ali i tehnološko-razvojnih kompanija koje su već lideri na tržištu i ističu se kvalitetom svojih proizvoda i usluga, dok je njihov cilj da naredne tri godine u NTP Niš iskoriste kako bi započele ili nastavile da rade na razvoju inovativnih projekata.

Neke od njih su Istraživačko-razvojni centar Sentronis koji razvija i proizvodi instrumente visoke tehnologije za mjerenje magnetnih polja i električnih struja, a poznati su i po proizvodnji najboljeg 3D teslametra u svijetu, zatim VERIEST i VTOOL koji se već desetak godina bave dizajnom i razvojem čipova.

- Iz svijeta gejminga tu je Webelix koga podržava Google kroz svoj accelerator program kao jednu od 10 kompanija iz Evrope i gejming studio Sozap čija igra za mobilne telefone Armed Heist ima preko 10 miliona aktivnih igrača širom svijeta. Jedan od projekata koji će se razvijati u NTP Niš je i RoboShepherd – prototip robota – pastira koji će umjesto ljudi moći da izvodi stoku na ispašu. Ovaj inovativni projekat je rezultat saradnje kompanije Comin-Computer Engineering i Mašinskog fakulteta u Nišu - priča Ranđelović.

Članovi NTP Niš locirani na prvom spratu su i startap kompanije iz najrazličitijih oblasti sa ogrmonim potencijalom.
(Foto: Naučno tehnološki park Niš)
- Samo neke od njih su innSono koji se bavi razvojem tehnologija za obradu zvuka baziranih na metodama vještačke inteligencije, Hola Systems koji razvija interaktivne uređaje i pametne sisteme i CarSync koji svoju platformu za dijeljenje i bolje korišćenje vozila već testira u Silicijumskoj dolini. Gejmerski deo čine ITC Studio koji se generalno bavi razvojem VR multimedijalnog sadržaja, ali je akcenat stavio na VR igre u oblasti sportskih simulacija i mladi tim ServerBytes koji svojom platformom sa neograničenim skupom funkcionalnosti nastoji da olakša posao gejm developerima, pa se njihov projekat jednostavno može opisati kao Wordpress za razvoj video igara - ističe naš sagovornik.

Kako navodi, NTP Niš je osnovan sa ciljem pružanja infrastrukturne podrške inovacionoj delatnosti, koja u okviru definisanog prostora pruža infrastrukturne i stručne usluge privrednim društvima, naučno-istraživačkim i inovacionim organizacijama radi njihovog povezivanja i što brže primene novih tehnologija, stvaranja i plasmana novih proizvoda i usluga na tržištu, u cilju ubrzanog tehnološkog razvoja zemlje, a na osnovu primjera dobre međunarodne prakse u ovoj oblasti.

- Cilj je i privlačenje inovativnih tehnološko-razvojnih kompanija i stvaranja uslova za njihov razvoj kroz povezivanje sa naučno-istraživačkim i visokoškolskim organizacijama, kao i podsticaje povratnog uticaja na razvoj naučno-istraživačkih organizacija, prije svega Univerziteta u Nišu kroz zajednička istraživanja sa tehnološkim kompanijama, a u cilju komercijalizacije inovacija nastalih u procesu istraživanja i razvoja Ranđelović i dodaje da je jedan od ciljeva i zapošljavanje mladih obrazovanih kadrova, kao i stvaranja uslova za povratak naših stručnjaka iz inostranstva.

Ivana Milovanović
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Saobraćaj

Nove cijene goriva: Benzin skuplji dva, dizel jeftiniji jedan cent

Cijene benzina od sjutra će biti skuplje dva, dok će cijena eurodizela biti niža jedan cent, saopšteno je iz Ministarstva energetike i rudarstva. Cijena lož ulja ostaće nepromijenjena. Kao je navedeno, eurosuper 98 i 95 poskupiće dva centa i koštati 1,68, odnosno 1,64 EUR za litar. Eurodizel će biti jeftiniji cent i tokom dvije naredne sedmice koštati 1,48 EUR. Cijena lož ulja zadržaće se na 1,45 EUR. Saglasno odredbama uredbe o

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.