NavMenu

Mađari zakupili 6,75 milijardi m3 kapaciteta budućeg LNG terminala na Krku

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 08.06.2020. 13:43
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Albina Glisic/shutterstock.com)Ilustracija
Tvrtka MFGK Croatia, u vlasništvu mađarskog distributera gasa i električne energije MVM, zakupila je 6,75 milijardi kubičnih metara kapaciteta budućeg terminala za ukapljeni naftni plin (LNG terminal) u Omišlju na otoku Krku, objavljeno je iz LNG Hrvatska, kompanije koja upravlja terminalom.

MFGK Croatia je u takozvanoj plinskoj godini 2020/2021, koja traje od 1. januara do 30. septembra ove godine, zakupio kapacitet od 666 miliona kubičnih metara prirodnog gasa, a u svakoj od narednih šest godina po 1,014 milijardi kubičnih metara prirodnog gasa.

Time je prosječni zakup kapaciteta LNG terminala na Krku, pola godine prije predviđenog puštanja u rad, narastao na gotovo dvije milijarde kubnih metara, od ukupno raspoloživih 2,6 milijarde kubnih metara, nakon što su prethodno INA i HEP zakupili nešto više od pola milijarde kubnih metara kapaciteta, koliko je na iduće tri godine zakupio i MET Croatia Energy trade.


Sa zakupom od dvije milijarde kubnih metara godišnje, definitivno je eliminirana potreba za naplatom takozvane SOS naknade, odnosno naknade za sigurnost opskrbe koju bi u slučaju zakupa manjeg od 1,1 milijarde kubičnih metara plaćali svi potrošači gasa u Hrvatskoj, prema odredbama famoznog lex LNG-ja.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.