NavMenu

Vijetnam ratifikovao sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom

Izvor: Beta Ponedjeljak, 08.06.2020. 11:49
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Faberr Ink/shutterstock.com)Ilustracija
Vijetnam je danas ratifikovao sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom koji će, kako se očekuje, podstaći proizvodni sektor i izvoz zemlje koja se oporavlja od pada ekonomije izazvanog pandemijom korona virusa.

Poslanici su odobrili sporazum pošto su se prvi put od početka pandemije sastali u Narodnoj skupštini. Ugovor je potpisan u Hanoju u junu prošle godine, a Evropski parlament ga je ratifikovao u februaru.

Kada stupi na snagu narednog mjeseca, EU će ukinuti 85% carina na vijetnamsku robu, postepeno smanjujući ostatak u narednih sedam godina.

Vijetnam će ukinuti 49% uvoznih carina na izvoz iz EU, a ostatak će postepeno ukidati u periodu od najviše 10 godina.

Primjena sporazuma o slobodnoj trgovini između EU i Vijetnama "ne može da dođe u boljem trenutku za Vijetnam koji je na putu ekonomskog oporavka posle višemjesečnog zatvaranja zbog covid-19", rekao je ekonomista Pam Či Lan, bivši savjetnik nekoliko vijetnamskih premijera.

Vijetnamu je prioritet bilo javno zdravlje i bezbjednost od trenutka kada je koronavirus buknuo u Kini. Zatvorio je granicu sa Kinom u januaru, a sa ostatkom svijeta u februaru, i uveo strogi karantin koji je trajao do kraja aprila. Oštre mjere su doprinijele da se u Vijetnamu zarazi samo nešto više od 300 ljudi, bez ijednog smrtnog slučaja i bez novozaraženih skoro dva mjeseca, ali zato su ograničenja kretanja robe i ljudi pogodili proizvodni sektor.

Pandemija je otkrila nedostatke u proizvodnom sektoru, jer i ako su fabrike u Vijetnamu bile bezbjedne za otvaranje, one nisu mogle da rade, jer nabavljaju sirovine iz Kine, posebno za velike izvozne proizvode u tekstilnoj industriji, obući i elektronici.

- Covid-19 je Vijetnamu dao tešku lekciju o zavisnosti od Kine. Takođe je pokazao da i druge zemlje, uključujući EU, trpe negativne posljedice zbog prevelikog oslanjanja na Kinu u lancu proizvodnje, pa Specijalni trgovinski sporazum sa EU dolazi u pravo vrijeme kada su sve strane shvatile da treba da promijene lanac snabdijevanja i učine ga raznovrsnijim - rekao je Lan.

Posle trenda preseljenja proizvodnje iz Kine u druge zemlje, ubrzanog prvo kinesko-američkim trgovinskim ratom, a zatim covidom 19, očekuje se da će sporazum povećati konkurentnost Vijetnama u privlačenju investitora.

Vijetnam je drugi najveći trgovinski partner EU u jugoistočnoj Aziji, sa trgovinskim prometom koji je prošle godine dostigao 56 mlrd USD, saopštio je Nacionalni zavod za statistiku.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Nova sezona, stari problemi: Fali sezonaca, inspektora, granične policije, parking prostora, boljih saobraćajnica

Nedostatak sezonske radne snage, autobuskog prevoza sa podgoričkog aerodroma od centra Glavnog grada, neriješeno pitanje buke i čistoće, loša saobraćajna povezanost, saobraćajne gužve i gužve na graničnim prelazima, nedovoljan broj službenika granične policije na primorja, nemogućnost strancima da plate parking mjesta SMS-om, neadekvatan inspekcijski nadzor, izostanaka organizovane pripravnosti pojedinih domova zdravlja

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.