NavMenu

U narednih deset godina u filmsku industriju Srbije biće uloženo milijardu evra - Poznata producentska kuća otvara svoj studio

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 08.06.2020. 09:07
Komentari
Podeli
(Foto: doomu/shutterstock.com)
Ministar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević i vlasnik producentske kompanije Iervolino Entertainment Andrea Jervolino potpisali su u petak, 5. juna, Memorandum o razumijevanju koji predviđa da će ta svjetski poznata producentska kuća u Srbiji otvoriti svoj studio, u koji će uložiti 8,5 mil EUR.

Naime, u planu je investicija u izgradnju studija za izradu kratkih, animiranih, web, streaming formi u Srbiji, obrazovanje i zapošljavanje visokokvalifikovanog kadra, kao i prenos autorskih prava. Proizvodnja navedenih filmskih formi započeće već ove godine u Srbiji, a projekat će se razvijari fazno u narednom periodu, saopštila je Vlada Srbije.

Knežević je naveo da je Memorandumom planirano da producentska kuća iz Italije otvori studio u kojem će biti zaposleno 580 visokokvalifikovanih stručnjaka. Prema njegovim riječima, predviđeno je da kompanija Iervolino Entertainment osnuje privredno društvo na koje će prenijeti više od 11 mil EUR autorskih prava.

Ministar je precizirao da će ta kompanija proizvoditi animirane filmove, i to najmanje deset u toku godine, vrijednosti minimum 150.000 EUR, odnosno za animirane serije minimum 150.000 EUR po epizodi.

Jervolino je izrazio zahvalnost Vladi Srbije koja je podržala čitav projekat, i najavio da će već 1. jula početi sa radom prvi zaposleni u njihovoj srpskoj firmi.

On je istakao i da će produkcije rađene u Srbiji biti distribuirane u čitavom svijetu i to u najmanje 150 zemalja.


- Naš plan je da do 2031. godine u srpskoj kinematografiji proizvedemo sadržaj u vrijednosti od milijardu evra - rekao je Jervolino i dodao da je Srbija spremna da u cjelosti izrazi svoje potencijale i umjetnička znanja.

Potpisivanju Memoranduma prisustvovao je i srpski glumac i jedan od vlasnika producentske kuće Archangel Studios Miloš Biković, koji je i zaslužan za dolazak Iervolino Entertainment u Srbiju.

- Svi znamo kakve talente imamo kada su u pitanju naši mladi naučnici, znamo kakve dragulje imamo u sportu, a sada ćemo imati mogućnost da pokažemo kakve talente imamo u umjetnosti, dizajnu, pisanju scenarija. To će cio svijet moći da vidi - rekao je Biković i dodao da vjeruje da će rezultati premašiti očekivanja.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.