NavMenu

Pad prometa i rast indeksa obilježili proteklu sedmicu na Montenegroberzi

Izvor: Mina Nedjelja, 07.06.2020. 15:53
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wrangler/shutterstock.com)Ilustracija
Pad prometa i rast indeksa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Vlada usvojila rebalans ovogodišnjeg budžeta.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 je ojačao 0,4% na 713,21 poen, dok je MONEX porastao 0,7% na 10.317,34 boda. Promet, realizovan kroz 23 transakcija, iznosio je 129,54 hiljade EUR i bio je 21% manji od prošlosedmičnog.

Vlada je u četvrtak usvojila rebalans budžeta prema kojem se, na osnovu definisanih pretpostavki, realni pad bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini procjenjuje na 6,8%, dok se u narednoj očekuje postepen i djelimičan oporavak i rast ekonomije od 4,9%.

Državnom budžetu u ovoj godini, prema rebalansu koji je predstavio ministar finansija Darko Radunović, ukupno će nedostajati oko 877,49 mil EUR.

Na osnovu očekivanog nivoa prihoda i rashoda budžeta, planirani nivo deficita budžeta iznosi 335,89 mil EUR ili 7,3% procijenjenog BDP-a i u odnosu na prvobitno planirani veći je za 285,93 mil EUR.

Prema projekcijima, procjenjuje se ostvarenje od oko 650 mil EUR prihoda od turizma, što je oko 450 miliona manje u odnosu na prošlu godinu, pa se može govoriti o realnom padu od 40% na godišnjem nivou.

Izvorni prihodi budžeta procjenjuju se da će biti niži za 349,37 mil EUR odnosno 17%. Očekuje se da će javni dug rasti do iznosa od 82,5% BDP-a.

Radunović je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade kazao da je pandemija koronavirusa šok za ekonomiju cijelog svijeta i da praktično nema države čija ekonomija ne trpi.

- Tokom dva mjeseca je praktično stala cijela svjetska ekonomija, kao što cijeli svijet pravi nove proračune i projekcije tako to radimo i mi u Crnoj Gori. Ovo što mi radimo rade gotovo sve zemlje svijeta – prilagođavaju budžet novim okolnostima - saopštio je Radunović.

Na tržištu kapitala rasle su akcije Hipotekarne banke 7,8% na 900 EUR, Crnogorskog Telekoma 3,3% na 1,25 i kompanije Sveti Stefan hoteli Budva 1,3% na 2,3 EUR.

Poskupile su i akcije Luke Bar 4,4% na 24,12 centi.

Gubio je Zetatrans 6,6 odsto na 83,2 centa, Crnogorski elektroprenosni sistem 2,6 odsto na 58,51 cent i Hotelska grupa Budvanska rivijera neznatno na 5,15 EUR.

Prošlosedmičnu cijenu zadržao je Jugopetrol deset EUR, kao i Abosulte Bar i Republički zavod za urbanizam i projektovanje 33 centa, odnosno 40 centi.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić je ove sedmice saopštila da je zahtjeve za subvencije za aprilske zarade zaposlenih podnijelo nešto preko 15.000 preduzeća, od čega je isplaćeno njih 96,2% u ukupnom iznosu od 16,3 mil EUR. Već je počelo prijavljivanje preduzeća i preduzetnika za subvencije za maj.


- Na taj način je počeo proces povratka kineskih radnika u Crnu Goru kako bi se završio projekat izgradnje prioritetne dionice autoputa - kazali su agenciji Mina-business iz kompanije.

Svi radnici su prije kretanja u Crnu Goru testirani na koronavirus, a CRBC je odlučio da ih, iako to nije bilo propisano, stavi u sedmodnevnu izolaciju.

Kada je u pitanju turizam, u ponedjeljak su turisti iz evropskih zemalja počeli da ulaze u Crnu Goru, čim je stupila na snagu mjera ulaska bez karantina za građane država sa manje od 25 aktivnih slučajeva koronavirusa na 100.000 stanovnika.

Takođe su iz Turističke organizacije Budva (TOB) saopštili da trenutno na budvanskoj rivijeri odmara oko 300 gostiju.

Prema podacima Ministartsva finansija, prihodi budžeta su u prva četiri mjeseca ove godine, usljed ograničene ekonomske aktivnosti uzrokovane sprovođenjem mjera za zaštitu stanovništva od pandemije koronavirusa, iznosili 499,7 mil EUR, što je 71,5 mil EUR manje u odnosu na planirane.

U dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za period od januara do aprila objašnjeno je da je negativno odstupanje prihoda rezultat pada ekonomske aktivnosti usljed sprovođenja mjera Vlade na zaštiti zdravlja stanovništva, usljed čega je veliki dio privredne aktivnosti ograničen ili obustavljen u aprilu.

Izdaci budžeta su u prva četiri mjeseca ove godine iznosili 622,7 mil EUR i manji su u odnosu na planirane 135,8 mil EUR, odnosno 17,9%.

Kapitalni budžet je u periodu od januara do aprila realizovan u ukupnom iznosu od 34,9 mil EUR, što je 41,7 miliona manje od plana odnosno 25,2 miliona manje u odnosu na prošlu godinu.

Dinamika kretanja budžetskih prihoda i rashoda je u prva četiri mjeseca uticala na ostvarenje deficita budžeta u iznosu od 123 miliona EUR, koji je 64,3 miliona ili 34,3 odsto manji u odnosu na planirani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

26.03.2024.  |  Građevina, Turizam, sport, kultura

Izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži počinje sledeće nedelje

Naredne sedmice počeće izgradnja turističkog kompleksa Otrant Reefs na Velikoj plaži u Ulcinju, prenosu portal Ul-Info. - U subotu, 6. aprila, biti svečano postavljen kamen-temeljac za turistički kompleks Otrant Reefs na Velikoj plaži. Najavljeno je da će se ovaj kompleks prostirati na preko 40.000 kvadrata, te da će imati dva hotela sa 5 zvjezdica i 23 vile, te brojnim drugim pratećim sadržajima uz Port Milenu - prenosi portal.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.