NavMenu

Prihodi budžeta u prva četiri mjeseca oko 500 mil EUR - Pad posljedica ograničenih ekonomskih aktvnosti usljed pandemije

Izvor: Mina Subota, 06.06.2020. 17:34
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Billion Photos/shutterstock.com)Ilustracija
Prihodi budžeta su u prva četiri mjeseca ove godine, usljed ograničene ekonomske aktivnosti uzrokovane sprovođenjem mjera za zaštitu stanovništva od pandemije koronavirusa, iznosili 499,7 mil EUR, što je 71,5 miliona manje u odnosu na planirane.

U dokumentu Ministarstva finanisija o izvršenju budžeta za period od januara do aprila objašnjeno je da je negativno odstupanje prihoda rezultat pada ekonomske aktivnosti usljed sprovođenja mjera Vlade na zaštiti zdravlja stanovništva, usljed čega je veliki dio privredne aktivnosti ograničen ili obustavljen u aprilu.

- Negativno odstupanje prihoda rezultat je i odlaganja naplate poreskih potraživanja za poreske obveznike, u sklopu dva paketa mjera Vlade usmjerenih na pomoć privredi, kao i ograničenog obima rada u organima uprave koji je uzrokovao pad naplate taksi i naknada - navodi se u dokumentu Ministarstva.

Negativno odstupanje je, kako su objasnili, nastalo i usljed odlaganja naplate prethodno planiranih jednokratnih efekata po osnovu Zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa (MA).

- Ukoliko bi se iz plana prihoda isključili pomenuti jednokratni efekti, izvorni prihodi budžeta zabilježili bi pad od sedam odsto u ovom periodu, što je u skladu sa očekivanjima imajući u vidu cjelokupnu ekonomsku situaciju u prethodno pomenutim okolnostima - rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladionog resora su naveli da su skoro sve kategorije poreskih prihoda zabilježile pad u odnosu na planirane u ovom periodu.

Najveći pad bilježi porez na dodatu vrijednost (PDV) u iznosu od 19,6 mil EUR, odnosno 9,9% i to kao rezultat ograničene ekonomske aktivnosti izazvane pandemijom u drugoj polovini marta.

- Porezi i doprinosi na zarade takođe bilježe pad od 40,1 mil EUR, odnosno 19,3% u odnosu na prvobitni plan, kao rezultat odlaganja poreskih potraživanja po ovim osnovama za period od 90 dana u skladu sa mjerama Vlade - dodali su iz Ministarstva.

Pored navedenog, na pad naplate tih kategorija prihoda uticalo je i odlaganje prethodno planiranih jednokratnih prihoda u aprilu, s obzirom na to da je, shodno prvobitnom planu, u aprilu planirana naplata prihoda po osnovu zakonskog rješenja za konsolidaciju MA u uznosu od 34 mil EUR, od čega se najveći dio odnosi na poreze i doprinose na zarade, a koja bi takođe bila evidentirana na rashodnoj strani budžeta.

- Prihodi od akciza zabilježili su rast u iznosu od 2,3 mil EUR ili 3,8% u odnosu na planirani nivo, kao posljedica značajno veće naplate akciza na duvan i duvanske proizvode u prva tri mjeseca ove godine, dok je u aprilu zabilježen pad ukupnih prihoda od akciza od 3,4 mil EUR ili 19,5% u odnosu na prvobitni plan - precizira se u dokumentu.

Usljed mjera Vlade usmjerenih na smanjenje negativnih efekata uticaja koronavirusa na privredu i građane, ali i naredbe o privremenom zatvaranju velikog broja preduzeća i organa uprave, kako je bilo i očekivano ostvarenje prihoda po osnovu taksi i naknada je ispod planiranog nivoa.

U dokumentu se navodi da su izdaci budžeta u prva četiri mjeseca ove godine iznosili 622,7 mil EUR i manji su u odnosu na planirane manji 135,8 mil EUR, odnosno 17,9%.

- U poređenju sa istim periodom prošle godine, izdaci budžeta su ostvareni u većem ukupnom iznosu od 25,2 mil EUR ili 4,2% - kazali su iz Ministarstva.

Gledajući strukturu, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 286,1 mil EUR i manji su 42,4 mil EUR ili 12,9% u odnosu na planirane.

- Niža realizacija tekućih izdataka posljedica je odlaganja aktivnosti potrošačkih jedinica koje nijesu mandatornog karaktera, kako bi se u periodu izuzetno ograničene ekonomske aktivnosti i pada prihoda obezbijedila likvidnost budžeta, odnosno osiguralo povećano finansiranje zdravstvenog sistema i obezbijedila sredstva za sprovođenje ekonomskih paketa mjera - objasnili su iz Ministarstva.

Kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 44,1 mil EUR, što je 50,1% manje od planiranih odnosno 35,4% manje u odnosu na prošlu godinu.

Kapitalni budžet je u periodu od januara do aprila realizovan u ukupnom iznosu od 34,9 mil EUR, što je 41,7 miliona manje od plana odnosno 25,2 miliona manje u odnosu na prošlu godinu.

- Nižu realizaciju kapitalnog budžeta je u najvećoj mjeri opredijelila umanjena aktivnost na izvođenju radova na prioritetnoj dionici auto-puta, usljed pandemije - dodali su iz Ministartva.

Dinamika kretanja budžetskih prihoda i rashoda je u prva četiri mjeseca uticala na ostvarenje deficita budžeta u iznosu od 123 mil EUR, koji je 64,3 miliona ili 34,3% manji u odnosu na planirani.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Energija

Data saglasnost na projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima

Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za projekat povećanja energetske efikasnosti u domaćinstvima. Ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović, objasnio je da povećanje energetske efikasnosti znači ekonomičnije i racionalnije korišćenje resursa. - Povećanje energetske efikasnosti možemo doživjeti kao značajno sredstvo kako da smanjimo naše mjesečne izdatke po osnovu utrošene električne energije - rekao je Mujović.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.