Izvor: eKapija | Petak, 05.06.2020.| 15:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Inovativni projekat AKKA - Kostimi koji na ekološki osviješćen način ispituju odnos tehnologije i tradicije u kulturi odvijevanja (VIDEO)

(Foto: YouTube/screenshot)
Ministarstvo kulture je o okviru kampanje "Živimo kulturu" i programa Kreativna Crna Gora podržalo 13 projekata, a jedan od njih je i AKKA arhitektice iz Budve Aleksandre Džaković.

Specifičnim dizajnom kostima, Džaković daje posebnu vrijednost scenskom nastupu, a savremenim kontekstom i inovativnošću u produkciji omogućava široku upotrebu svim potencijalnim profesionalnim korisnicima. Podrška Ministarstva kulture projektu AKKA kroz ovaj konkurs, autorki će omogućiti neophodni start produkcije, kao i jedan dio plasmana proizvoda na lokalno tržište.

Pojašnjavajući nesvakidašnji pristup u dizajnu kostima, Aleksandra Džaković naglašava da projekat AKKA na inovativan i ekološki osviješćen način ispituje odnos tehnologije i tradicije u kulturi odvijevanja.

- Polazeći uvijek od tradicije, bilo da je afirmišemo ili negiramo, preispitujemo konvencionalni način konstrukcije kroja, odnos tijela i odjeće i onaj prostor između - napominje Džaković.

Dodaje da njeni kostimi nijesu dizajnirani za određenu namjenu, već za određeno raspoloženje.

- Bilo da se nose u pozorištu, na sceni, na ulici ili na žurci, ideja je da ovi kostimi propagiraju slobodu izražavanja, ali i da promovišu kulturnu baštinu - ističe Džaković.

Za svoju prvu kolekciju Džaković je, kaže, koristila i inovativan materijal.

- To je materijal pinjateks, napravljen od lišća ananasa kao nus proizvoda prehrambene industrije. Takođe, svi modeli iz kolekcije AKKA modifikovani su krojevi klasične narodne nošnje. Digitalno su modifikovani, tako da su prilagođeni laserskom rezanju. Budući da nemaju šavove, ručno se sklapaju - pojašnjava Džaković.

Njena namjera je da produkciju kostima AKKA radi po zahtjevu.

- Korišćenjem savremenih tehnologija skraćuje se linija proizvodnje, a time se proizvod približava korisniku. Takođe, izbjegava se i negativan uticaj na životnu sredinu - poručuje Džaković.

Podsjetimo, Ministarstvo kulture raspisalo je nedavno i treći Konkurs za sufinansiranje projekata i programa iz oblasti kreativnih industrija i naučnih istraživanja u skladu sa akcionim planom programa Kreativna Crna Gora: Identitet, imidž, promocija u 2020. godini.

Imajući u vidu situaciju izazvanu pandemijom korona virusa, a u okviru mjera podrške oblasti kulture, Ministarstvo kulture ove godine, pored planiranih 100.000 EUR, uvećalo je iznos fonda za ovaj konkurs za dodatnih 50.000. Na ovaj način obezbijeđena je veća podrška, a samim tim i održivost ove važne oblasti kulture u aktuelnim okolnostima.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.