NavMenu

Za energetsku rekonstrukciju zdravstvenih ustanova u Kotoru i Tivtu 1,03 mil EUR

Izvor: Mina Petak, 05.06.2020. 14:44
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: hxdbzxy/shutterstock.com)Ilustracija
Ministri zdravlja i ekonomije, Kenan Hrapović i Dragica Sekulić, potpisali su sa kompanijama Gradnja, Ramel i Ening ugovor za izvođenje radova u specijalnim bolnicama u Risnu i Dobroti i tivatskom Domu zdravlja, u okviru druge faze projekta Energetska efikasnost.

Vrijednost ugovora iznosi 1,03 mil EUR, a radovi podrazumijevaju zamjenu fasadne bravarije, postavljanje termoizolacije krovnih ravni i na fasadi, kao i zamjenu i unapređenje sistema za osvjetljenje, grijanje i hlađenje.

Kako se navodi u zajedničkom saopštenju ministarstava zdravlja i ekonomije, u pitanju su radova u Specijalnoj bolnici Dr Vaso Ćuković u Risnu i Specijalnoj bolnici za psihijatriju Dobrota u Kotoru, kao i Domu zdravlja Tivat.

Harapović je kazao da je zadovoljan uspješnom implementacijom projekta koji sprovode resori zdravlja i ekonomije, sa ciljem adaptacije objekata u dijelu energetske efikasnosti i stvaranja boljih i komfornijih uslova za boravak u zdravstvenim objektima.

- Do sada je kroz projekat u zdravstvene objekte uloženo oko 8,14 miliona EUR. Ukupna potrošnja energije smanjena je oko 600 hiljada EUR godišnje, dok je zadovoljstvo pacijenata unutrašnjim komforom nakon primjena mjera energetske efikasnosti povećano na preko 95% - rekao je Hrapović.

On je podsjetio da je do sada energetski adaptirano 19 zdravstvenih objekata i da su nakon zastoja usljed epidemije koronavirusa nastavljeni radovi u Opštoj bolnici Bar i Domu zdravlja Ulcinj.

- Narednih dana planiramo raspisivanje tendera za odabir izvođača radova za domove zdravlja Mojkovac, Danilovgrad, Podgorica - Golubovci i Budva - poručio je Hrapović.

Sekulić je rekla da očekuje da će zdravstveni objekti u Risnu, Dobroti i Tivtu, nakon izvođenja radova, biti pokazni primjer o benefitima implementacije mjera energetske efikasnosti.

Ona je podsjetila da je Ministarstvo ekonomije 2009. godine počelo implementaciju projekta Energetska efikasnost u Crnoj Gori, koji se realizuje na osnovu kredita sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj (EBRD).


Projekat je imao za cilj unapređenje energetskih karakteristika javnih objekata - zdravstvenih i obrazovnih, kao i bolju obaviještenost građana o mjerama energetske efikasnosti.

Sekulić je kazala da su rezultati koji su ostvareni realizacijom projekta višestruki.

- Energetski je adaptirano 28 javnih objekata i to 19 zdravstvenih, osam obrazovnih ustanova i jedan studentski dom, ukupne vrijednosti radova 10,22 mil EUR. Smanjili smo potrošnju energenata za oko 700.000 EUR godišnje, a preko 92% korisnika objekata je zadovoljno unutrašnjim komforom nakon primjene mjera energetske efikasnosti - objasnila je Sekulić.

Ona je navela da je druga faza projekta počela u julu 2018. godine, kada je potpisan ugovor o kreditu sa EBRD za dodatnih 6 mil EUR za primjenu.

- Pored radova na adaptaciji novih zdravstvenih objekata, plan je da se kroz realizaciju ove faze projekta implementira monitoring sistem, koji će pratiti postignute uštede i nivo komfora u zdravstvenim objektima i uspostavi održiv sistem finansiranja projekata energetske efikasnosti u javnom sektoru - zaključila je Sekulić.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Industrija

Novi tender za zakup Željezare - Prednost kompanijama koje proizvode "zeleni čelik", u prvih pet godina najmanje 25 mil EUR investicija

Elektroprivreda Crne Gore (EPCG) raspisala je novi tender za zakup pogona Čeličane i Kovačnice u cilju valorizacije i očuvanja proizvodnje čelika u fabrici sa tradicijom proizvodnje dužom od 65 godina. Pravo učešća na javnom pozivu imaju sve kompanije iz Crne Gore i inostranstva koje su registrovane i posluju u skladu sa Zakonima države u kojoj obavljaju svoje djelatnosti. U zakup se izdaju proizvodne i pomoćne hale, proizvodna

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.