NavMenu

Težak udar za državne finansije i ekonomiju - Planirani deficit budžeta 335,89 mil EUR, očekuje se i pad direktnih stranih investicija

Izvor: eKapija Petak, 05.06.2020. 09:36
Komentari
Podeli
(Foto: Tony Stock/shutterstock.com)
Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o budžetu Crne Gore za 2020. godinu, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije.

- Pandemija koronavirusa je šok za ekonomiju cijelog svijeta, praktično nema države čija ekonomija ne trpi. Tokom dva mjeseca je praktično stala cijela svjetska ekonomija, kao što cijeli svijet pravi nove proračune i projekcije tako to radimo i mi u Crnoj Gori. Ovo što mi radimo rade gotovo sve zemlje svijeta - prilagođavaju budžet novim okolnostima - saopštio je ministar finansija Darko Radunović na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Takođe, ministar Radunović je na samom početku svog izlaganja naglasio da se Crna Gora sa ovom krizom suočila u trenutku postignutih pozitivnih rezultata u dijelu konsolidacije javnih finansija o čemu svjedoči kontinuirano smanjenje deficita budžeta kroz značajan rast prihoda u prethodne tri godine i racionalizacija potrošnje kao i stvaranje uslova za opadanje javnog duga.

- Crnogorsku ekonomiju u prethodnim godinama karakterisala su pozitivna ekonomska kretanja koja su rezultirala značajnim rastom BDP-a - izjavio je ministar finansija i istakao da su pozitivni trendovi nastavljeni i u 2019. godini te prema preliminarnim podacima Monstata, crnogorska ekonomija je rasla po stopi od 3,6% u 2019.

Poseban akcenat je na turizmu, koji čini 22,4% BDP-a u 2019, i koji će pokazati najveću ranjivost u trenutnim ekonomskim uslovima. Prema projekcijima, procjenjuje se ostvarenje od oko 650 mil EUR prihoda od turizma u 2020, što je oko 450 mil EUR manje u poređenju sa prihodima ostvarenim prethodne godine, te govorimo o realnom padu od 40% na godišnjem nivou.

- Investicije kao jedna od ključnih odrednica rasta crnogorske ekonomije u proteklih nekoliko godina, takođe će biti pod uticajem nastale situacije, te se očekuje pad stranih direktnih investicija sa 7% BDP-a u 2019. na 5,4% BDP-a u 2020 - rekao je ministar Radunović.

On je dodao da se na osnovu definisanih pretpostavki, realni pad BDP-a za Crnu Goru u 2020. procjenjuje na nivo od 6,8%, dok se u 2021. godini očekuje postepen i djelimičan oporavak i rast ekonomije od 4,9%.

Pozitivni rezultati su, kako je kazao ministar, omogućili uspješnu emisiju crnogorskih euroobveznica po povoljnim uslovima obezbijeđujući finansiranja Budžeta za 2020. godinu već krajem 2019. godine.

Izvorni prihodi budžeta procjenjuju se da će biti niži za 349,37 mil EUR odnosno 17,0% i procjenjuje se da će iznositi 1,705 mil EUR, odnosno 37% BDP-a.

- Ukupna potrošnja u 2020. godini će, i pored dodatnih izdvajanja za podršku privredi kroz dva paketa mjera, iznositi 2.040,88 mil EUR ili 44,3% BDP-a, što je za 63,4 mil EUR ili 3,01% niže u odnosu na prvobitni plan. Ovo prvenstveno uslijed preraspodijele između kategorija na rashodnoj strani budžeta, ušteda u dijelu potrošnje nemandatornog karaktera i očekivanoj nižoj potrošnji kapitalnog budžeta u dijelu realizacije projekta autoputa - rekao je ministar.

Na osnovu očekivanog nivoa prihoda i rashoda budžeta, planirani nivo deficita budžeta za 2020. godinu iznosi 335,89 mil EUR ili 7,3% procijenjenog BDP-a i u odnosu na prvobitno planirani, veći je za 285,93 mil EUR. Za navedeni iznos deficita uvećava se i procjena nedostajućih sredstava u tekućoj godini koja će ukupno iznositi 877.49 mil EUR.


- Vodimo razgovore sa partnerskim i finansijskim institucijama kako bi se obezbijedio pristup svim raspoloživim kreditnim ili donatorskim sredstvima - izjavio je ministar i posebno istakao finansijsku podršku koja je obezbijeđena od strane Evropske unije kroz bespovratna sredstva u iznosu od 53 mil EUR, a koja će Crnoj Gori biti stavljena na raspolaganje u tekućoj i narednoj godini.

Značajna nedostajuća sredstva za 2020. godinu već su obezbijeđena kroz realizovani aranžman podržan PBG garancijom Svjetske banke bazirane na razvojnim politikama, u iznosu od 250 mil EUR.

- Sumirajući, kroz razgovore koje trenutno vodimo, i već realizovane aranžmane, očekujemo da ćemo obezbijediti cca 500 mil € koja će se koristiti za pokrivanje nedostajućih sredstava u tekućoj godini i jednim dijelom akumuliranja fiskalne rezerve za potrebe finansiranja obaveza u 2021. godini - rekao je ministar finansija.

Shodno navedenom, imajući u vidu plan otplate javnog duga u 2020. godini, kao i potrebe nadomješćivanja nedostajućih sredstava, javni dug u 2020. godini procjenjeno je da će biti na sličnom nivou, u nominalnom iznosu, kao i 2019. godini, odnosno na nivou od 3.798,8 mil EUR.

- Međutim, zbog pada BDP-a u 2020. godini, od procjenjenih 6.8 % BDP-a, javni dug očekuje se da će rasti kao procenat BDP-a do iznosa od 82.5% BDP-a - zaključio je ministar Darko Radunović.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.