Izvor: eKapija | Četvrtak, 04.06.2020.| 15:49
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Savjet za vode inicirao pokretanje ESPOO procedure zbog HE Buk-Bijela

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Sky Light Pictures/shutterstock.com)
Povodom aktuelizacije projekta izgradnje HE Buk Bijela na Drini u Bosni i Hercegovini, Savjet za vode, na sjednici održanoj u utorak, predložio je da Crna Gora pokrene proceduru prema ESPOO sekretarijatu, u skladu sa međunarodnim konvencijama, kako bi dobila svu relevantnu dokumentaciju i procijenila mogući uticaj realizacije tog projekta na Crnu Goru.

- Kako Crna Gora nije konsultovana od strane BiH povodom usvajanja novog projekta i mogućeg početka izgradnje hidroelektrana, da bi preduprijedili eventualne negativne posljedice na crnogorskoj strani, Savjet je predložio da Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokrene postupak koji bi otklonio sve nedoumice po pitanju eventualnog uticaja - saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

U hidrološkom pogledu, rijeka Drina, na kojoj je planirana izgradnja HE, nastaje od Pive i Tare, koje se formiraju u Crnoj Gori i najvećim dijelom čine vodni bilans Drine.

- Ovaj podatak opravdava bojazan da će realizacija projekta na Drini imati uticaja na režim voda na teritoriji Crne Gore. Za tačnu procjenu prekograničnog uticaja potrebno je sagledati svu projektnu dokumentaciju, na osnovu koje bi Crna Gora mogla donijeti stručno mišljenje o davanju prekogranične saglasnosti na projekat Buk Bijela - stoji u saopštenju.

O mogućem uticaju projekta Buk Bijela, ukoliko bi došlo do njegove realizacije, Savjet za vode je raspravljao na sjednici održanoj na inicijativu člana tog tijela, predstavnika NVO Green home koji je informisao Savjet da su u saradnji sa drugim nevladinim organizacijama već predali žalbu Sekretarijatu ESPO konvencije, koja je prihvaćena.

- Predsjednik Savjeta za vodegeneralni direktor Direktorata za vodoprivredu Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Momčilo Blagojević naglasio je važnost uključivanja svih ekspertskih potencijala Savjeta za vode u procjeni uticaja ovog projekta. U tom kontekstu, Savjet će dati punu stručnu i naučnu podršku nadležnim institucijama u pripremi finalnog mišljenja o mogućem uticaju ovog projekta - ističu iz Ministarstva.

Savjet za vode formirala je Vlada u junu prošle godine na predlog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja u skladu sa Zakonom o vodama, a sa ciljem da kao savjetodavno i stručno tijelo doprinese realizaciji politika u oblasti vodoprivrede u cilju očuvanja i održivog upravljanja vodama u Crnoj Gori, kao i rješavanju brojnih izazova u ovoj oblasti.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE