NavMenu

Njemačka izdvaja 130 mlrd EUR za podršku ekonomiji

Izvor: Tanjug Četvrtak, 04.06.2020. 11:39
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Njemačka vlada je postigla dogovor o paketu fiskalnih podsticaja vrijednom 130 mlrd EUR, kojim se predviđa veliko smanjenje poreza na dodatu vrijednost kako bi se ublažile ekonomske štete od pandemije korona virusa.

Od 1. jula do kraja 2020. godine, standardna stopa PDV-a biće iznosiće 16% umjesto sadašnjih 19%, a najniža stopa će biti spuštena sa 7% na 5%, što je mjera koja će državu koštati 20 mlrd EUR, piše Financial Times.

Vlada takođe planira jednokratnu isplatu "dječijeg dodatka" u iznosu od 300 EUR za svako dijete u zemlji.

Cilj ovog paketa je podsticanje tražnje potrošača, pošto Njemačka izlazi iz vanrednog stanja uvedenog zbog pandemije i javni život se postepeno vraća u normalu.

Zbog pandemije Covid-19, najveća evropska ekonomija će ući u najgoru recesiju u svojoj posleratnoj istoriji, pri čemu će bruto domaći proizvod ove godine pasti za 6,3% kažu zvaničnici. Ministri smatraju da bi bez hitnih mjera za rasterećenje kompanija i poreskih obveznika ekonomska šteta mogla da bude još veća.

Najavljujući ovaj paket stimulusa, kancelarka Angela Merkel je predočila da je Njemačka tokom pandemije imala 7 miliona radnika na prinudnom odmoru što "ukazuje na to koliko je situacija krhka i da moramo uspjeti da ojačamo ekonomiju i tako zaštitimo radna mjesta."

Pored smanjenja PDV-a, mere uključuju izdašnu finansijsku pomoć najugroženijim opštinama i veće podsticaje za kupovinu električnih automobila.

Mjere su najavljene posle više od 20 sati pregovora između partnera u vladajućoj "velikoj koaliciji" Merkeline Hrišćansko-demokratske unije, njene sestrinske bavarske stranke CSU i socijaldemokrata lijevog centra.

Paket će koštati 130 mlrd EUR u 2020. i 2021. godini, pri čemu će 120 mlrd EUR platiti savezna vlada, a ostatak regioni i opštine.

Olaf Šolc, ministar finansija, rekao je da će nove stimulativne mjere iziskivati vanredno povećanje budžeta ove godine, ali da će dodatni iz iznosi koji treba da se prikupe biti "upravljivi".

Njemačka automobilska industrija će, po ocjeni Financial Times-a biti razočarana što mjere ne uključuju podsticaje za kupovinu konvencionalnih benzinskih i dizel automobila, slično programu "staro za novo" koji je pomogao automobilskom sektoru da se vrati na noge nakon finansijske krize 2008/09.

Novi podsticaji dolaze povrh ogromnog paketa ekonomske pomoći, vrijednog 10,1% BDP-a, koji je Berlin doneo na početku korona krize, napominje se u tekstu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.