NavMenu

Nova odluka u Glavnom gradu - Raspodjela autobuskih linija prevoznicima na svakih 10 godina

Izvor: Dan Četvrtak, 04.06.2020. 11:28
Komentari
Podeli
(Foto: Aleph Studio/shutterstock.com)
Javni oglas za raspodjelu autobuskih linija biće raspisivan svake desete godine, najmanje šest mjeseci prije isteka ugovora, novina je koju je predvidjela nova odluka o linijskom prevozu putnika na teritoriji Glavnog grada, koju je pripremio Sekretarijat za saobraćaj, koja je na javnoj raspravi 15 dana.

Ovo je novo povećanje vremenskog okvira za dodjelu linija jer je odlukom iz 2018. godine bilo predviđeno da se one prevoznicima daju na osam godina. U odluci je naznačeno da javni oglas sprovodi komisija koju imenuje gradonačelnik.

- Javni oglas može biti raspisan prije isteka roka, ukoliko nastupe okolnosti koje bi dovele do većeg poremećaja u obavljanju linijskog prevoza putnika, a te okolnosti procjenjuje gradonačelnik, na osnovu predloga Sekretarijata. U slučaju da grupa linija, nakon sprovedenog javnog oglasa, nije dodi jeljena, ona će se dodijeliti ponovnim pozivom, pod istim uslovima i po propisanom postupku. Ukoliko i nakon ponovnog javnog poziva neka grupa linija ostane nepokrivena, Sekretarijat će nju rješenjem privremeno dodijeliti zainteresovanom prevozniku, do sprovođenja novog javnog poziva, koji će se sprovesti, najkasnije, u roku od šest mjeseci - piše u odluci.

Nova odluka, kako piše u obrazloženju, mora biti donijeta jer su donesene izmjene i dopune Zakona o prevozu u drumskom saobraćaju.

Odlukom je predviđena dokumentacija koju prevoznici moraju dostaviti da bi konkurisali za linije, a to su licenca za obavljanje djelatnosti prevoza putnika u linijskom gradskom i prigradskom prevozu, dokaz da prevoznik ispunjava uslov dobrog ugleda, finansijsku sposobnost, potvrdu da vozila ispunjavaju posebne tehničke uslove, izdate od ovlašćene institucije, dokaz da je obezbijeđen dovoljan broj prevoznih sredstava za grupu linija za koju konkuriše, ugovor o radu za vozača, ali i plan linija.


Dostavljaju i dokaz o plaćenim kaznama

Odlukom je predviđeno da je prevoznik dužan da u roku od sedam dana od dana zaključivanja ugovora o povjeravanj u obavljanja linijskog prevoza putnika, dostavi red vožnje na registraciju i ovjeru Sekretarijatu.

- Uz zahtjev za registraciju i ovjeru reda vožnje podnosi se dokaz o ispravnosti vozila kojim će se obavljati prevoz putnika, zatim grafički prikaz linije u razmjeri koja omogućava jasno sagledavanje trase linije sa tekstualnim opisom linije urađen od strane licenciranog stručnog lica, kao i red vožnje u 5 primjeraka. Uz zahtjev, prevoznik dostavlja i dokaz o plaćenim novčanim kaznama koje su evidentirane u prekršajnoj evidenciji ministarstva - piše u dokumentu.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Otvoreni i zatvoreni i olimpijski bazen, teretana, restoran, SPA centar... - Šta će sve imati budući kompleks akvatik centra u Baru

Kompleks akvatik centra u Baru gradiće se na parceli od preko 18.000 kvadrata, imaće olimpijski bazen, pomoćni bazen, otvoreni baze, te kompezacioni i bazen za dezinfekciju nogu. Uz to, planirani su i dodatni sadržaji koji će dodatno obogatiti ponudu nacionalnog akvatik centra, ali i omogućiti organizaciju velikih sportskih događaja u Baru. Podsjetimo, Opština je raspisala tender za izradu idejnog rješenja, nakon što je nedavno od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.