NavMenu

Njemačka priprema novi paket mjera pomoći ekonomiji

Izvor: Mina Srijeda, 03.06.2020. 11:02
Komentari
Podeli
(Foto: Tatiana53/shutterstock.com)
Predstavnici stranaka koalicione vlade kancelarke Angele Merkel sastaće se danas kako bi raspravljali detalje finansijskog paketa za podršku ekonomskog rasta ugroženog pandemijom koronavirusa.

U centru rasprave, koja počinje poslijepodne i za koju se očekuje da bi mogla potrajati do kasno u noć, nalazi se finansijska pomoć ekonomiji, porodicama i gradovima i opštinama, koja bi u svom konačnom obliku mogla iznositi, kako piše dnevnik Bild, i do 80 mlrd EUR, prenosi SEEbiz.

Iako su članovi stranaka vladajuće koalicije, Demohrišćanska unija CDU/CSU i Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), načelno složni oko potrebe finansijskog paketa, nesloga vlada oko detalja i visine izdataka.

Bavarski premijer Markus Soeder rekao je da se država smije zadužiti najviše 100 mlrd EUR, inače će biti dovedena "do ivice stečaja", dok socijaldemokrate odbijaju uvođenje fiksnih gornjih granica zaduženja.

Tako još nije jasno koliko bi trebalo da iznosi takozvani finansijski bonus za porodice.

Socijaldemokratski ministar financija, Olaf Scholz predlaže po 300 EUR po djetetu, dok se Unija tome protivi, s izuzetkom premijera savezne pokrajine Sjeverna Rajna-Vestfalija, Armina Lascheta iz CDU-a, koji traži čak 600 EUR.

Hrišćansko-socijalna unija (CSU) traži udvostručenje neoporezivog dijela dohotka za samohrane roditelje sa sadašnjih 1,91 hiljadu na 4.000 EUR.

- Mnogi samohrani roditelji su, zbog toga što u vrijeme pandemije ne rade vrtići i škole, morali čuvati djecu, što je uticalo na smanjenje prihoda - rekao je poslanik CSU-a, Alexander Dobrindt.

Spor između Unije CDU/CSU i SPD-a se vodi oko načina finansijskog rasterećenja opština i gradova koji se nalaze u finansijskim problemima zbog drastičnog smanjenja prihoda od poreza.

Scholz bi finansijsku pomoć u sklopu korona-paketa povezao s oprostom dijela starijih dugova opština i gradova prema centralnim institucijama, čemu se protivi Unija.

Unija se zalaže za podizanje stambenih subvencija za finansijski najugroženije slojeve društva.


Gradovi i opštine su izrazile nadu da će što prije doći do dogovora koalicionih partnera.

- Za nas je važno i jedno i drugo: pomoć zbog gubitaka prihoda uzrokovanih pandemijom, kao i oprost starijih dugova - rekao je predsjednik Saveza njemačkih gradova, Burkhard Jung.

Najveći kamen spoticanja među koalicionim partnerima je premija za kupovinu automobila kao podsticaj za najuticajniju njemačku industrijsku granu.

Iza zahtjeva za uvođenje premija kod kupovine novog automobila stoje savezne pokrajine s izraženom automobilskom industrijom poput Bavarske, Baden-Virtemberg i Donje Saske. Jedinstvo vlada oko toga da se isplaćuju pdsoticaji za kupovinu automobila s alternativnim pogonom, ali ove tri savezne pokrajine traže i subvencije za automobile s klasičnim motorima na unutarnje sagorijevanje.

Osim tih pitanja koalicioni partneri bi trebalo da raspravljaju i o subvencijama za energiju, daljim paketima pomoći za samostalne poduzetnike i umjetnike, investicijama u infrastrukturu i tehnologije budućnosti.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Turizam, sport, kultura

Planovi Elena grupe: Prodaja hotela Igalo, pa nove investicije

Sprečavanje uvođenja novog stečaja u Vektra Boku na ročistu krajem ovog mjeseca, od ključne je važnosti za planove novog vlasnika 33,3% akcija, privrednog drustva Elena grupe. Oni planiraju da nakon što izmire obaveze prema radnicima i Poreskoj upravi prodaju hotel Igalo i krenu u investicije. No, prije toga moraju ući u Odbor direktora u kojem su većina Brkovićevi članovi. Novi vlasnici, trećine Vektra Boke iz kompanije Elena Grup,

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.