Izvor: PV portal | Utorak, 02.06.2020.| 15:38
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vraćanje Ćehotine u staro korito u drugoj polovini 2024.

Ilustracija (Foto: worradirek/shutterstock.com)
Rudnik uglja, prema sadašnjoj dinamici izvođenja radova, u drugoj polovini 2024. godine rijeku Ćehotinu vratiće u svoje staro korito na dijelu koji prolazi kroz kop Potrlica. To se navodi u Elaboratu o procjeni uticaja na životnu sredinu eksploatacije uglja na Površinskom kopu Potrlica u periodu od 2020. do 2025. godine.

Rudnik je prije desetak godina izmjestio Ćehotinu obodom površinskog kopa zbog napredovanja rudarskih radova, a cijela investicija koštala je više miliona eura. U studiji nije navedeno koliko će kompaniju koštati ponovno vraćanje rijeke u svoje korito.

Za potrebe izmještanja Ćehotine, Rudnik je morao da napravi branu u Durutovićima, kako bi skrenuo rijeku sa svog ranijeg toka i izgradi dva tunela, kao i dva betonska kanala kojim trenutno teče Ćehotina.

Kako se navodu i projektu, u periodu od 2020. do 2025. godine, eksploatacija uglja odvijaće se na površinskom kopu Potrlica, sa desne strane betonskog kanala izmještene rijeke Ćehotine.

- Pri čemu će se ostaviti zaštitni pojas u širini od 150 metara od kanala do konture površinskog kopa na terenu do kraja projektovanog perioda, odnosno kraja 2025. godine. Zaštitni pojas treba da omogući stabilnost kanala i spriječi veći prodor podzemnih voda prema otvorenoj zoni površinskih voda dok se ne izvrši vraćanje rijeke Ćehotine trasom njenog prirodnog toka - navodi se u dokumentu.

U ovom periodu biće stvoreni uslovi za eksploataciju 9.600.000 tona uglja.

- Projektovani godišnji obim eksploatacije uglja u periodu 2020-2021. godine iznosi 1.200.000 tona godišnje, a u periodu 2022-2025. godine 1.800.000 tona godišnje. Za eksploataciju ovih količina uglja, u okviru projektovanog perioda potrebno je otkopati 46.000.000 metara kubnih otkrivke. Kompletne količine otkrivke biće odložene u otkopani prostor na unutrašnje odlagalište površinskog kopa. U periodu od 2020. do 2025. godine potrebno je izvesti dvije značajne investicione aktivnosti. Vraćanje rijeke Ćehotine prvobitnom trasom njenog prirodnog toka vodonepropusnim kanalom preko odlagališnog prostora (po dinamici iz Projekta druga polovina 2024. godine), čime će se omogućiti dalja eksploatacija uglja u okviru pljevaljskog basena - navodi se u projektu.

Osim vraćanja Ćehotine u staro korito, Rudnik planira da u drugoj polovini 2020. izmjesti i drobilično postrojenje na novu lokaciju u jugoistočnom krečnjačkom obodu površinskog kopa, čime će se omogućiti dalji rad odlagača.

- U okviru projekta je rezervisana lokacija za izgradnju niza objekata funkcionalne cjeline Održavanje - Grevo. Prostor za gradnju ovih objekata dobiće se proširenjem platoa gdje je već izgrađena hala preventivnog održavanja - Grevo. Za izgradnju ovih objekata neophodno je sprovesti aktivnosti i uraditi tehničku dokumentaciju u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata - navodi se u projektu.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.