Izvor: eKapija | Utorak, 02.06.2020.| 14:10
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Insekti kao proteini budućnosti - Nova proizvodna linija bečke kompanije Zirp Insects

(Foto: Pixabay.com/Rudi Nockewel)
Kriza izazvana korona virusom jednom bečkom preduzeću poslužila je kao povod da osmisli novu proizvodnu liniju, saopšteno je iz agencije Eurocomm PR.

- Insekti nisu samo životinje sa izuzetno efikasnim potencijalom, već su i posebno hranljive. Pored visokog udjela proteina sa veoma uravnoteženim odnosom aminokiselina, insekti sadrže prije svega nezasićene masne kiseline i druge važne hranljive sastojke - objašnjava osnivač preduzeća Zirp Insects, Kristof Toman.

O ideji da pravi gotova jela sa proteinima iz insekata Toman je počeo da razmišlja još prije šest godina. Njegovi jestivi insekti su u međuvremenu dostupni u supermarketima. Sada ovo preduzeće želi da ide dalje "uz porast svijesti o klimi i zdravlju raste i potražnja za izvorima proteina budućnosti", rekao je Toman.

Zajedno sa kuvarom Peterom Peclom za tržište je kreirano sedam različitih gotovih jela i mješavina od brašna koji se trenutno samo mogu poručiti online putem. Insekti su u ovim jelima potpuno prerađeni u brašno. Njihov paket "7 Days for Future" obuhvata supu, falafel, rižoto, pljeskavice od ovasa, mješavinu od brašna, brauni i palačinke.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.